:

Vad heter särskola?

Innehållsförteckning:

  1. Vad heter särskola?
  2. När byter särskolan namn till anpassad grundskola?
  3. Vad står sär för i särskola?
  4. Vilka barn går i träningsskolan?
  5. Vilka faktorer ska avgöra vilken skolform en elev ska gå i?
  6. Vilka får gå i grundsärskolan?
  7. Vem blir beviljad att gå i särskolan?

Vad heter särskola?

Grundsärskola byter namn till anpassad grundskola och gymnasiesärskolan till anpassad gymnasieskola. En som har stor del i att detta namnbyte sker är artonåriga Leo Lust från Morgongåva, som under tre år har kontaktat politiker i omgångar för att få igenom det.

När byter särskolan namn till anpassad grundskola?

FUB har länge sagt att det behövs en garanti för att elever ska få stöd tidigt. Det är verkligen på tiden, även om garantin kommer införas tidigast 2023. Utredningen föreslår att grundsärskolan och gymnasiesärskolan byter namn till ”anpassad grundskola” och ”anpassad gymnasieskola”.

Vad står sär för i särskola?

Särskolan är en egen skolform vilken är till för de elever som inte bedöms nå upp till grundskolans kunskapsnivå på grund av att de har en intellektuell funktionsnedsättning. Särskolan omfattar den obligatoriska särskolan och den frivilliga gymnasiesärskolan.

Vilka barn går i träningsskolan?

Inom grundsärskolan finns också inriktningen träningsskola. Träningsskolan är till för elever som man har bedömt inte kommer att tillgodogöra sig hela eller delar av grundsärskolans ämnen. Istället läser eleverna ämnesområden.

Vilka faktorer ska avgöra vilken skolform en elev ska gå i?

Vårdnadshavarens och elevens önskemål är i praktiken avgörande faktorer vid beslutet om att en elev ska gå integrerad i grundskolan, trots att det inte är lagstadgad rätt att få sin utbildning som integrerad elev.

Vilka får gå i grundsärskolan?

I grundsärskolan går elever som har en utvecklingsstörning och som be döms inte kunna nå grundskolans kunskapskrav. Även elever som har fått en betydande och bestående begåvningsmässig funktions ned sättning på grund av en hjärnskada och som bedöms inte kunna nå grundskolans kunskapskrav, kan gå i grundsärskolan.

Vem blir beviljad att gå i särskolan?

Det är hemkommunen som beslutar om en elev ska tas emot i grundsärskolan. Innan beslutet ska hemkommunen göra en pedagogisk, en psykologisk, en medicinsk och en social utredning. Kommunen ska samråda med elevens vårdnadshavare om utredningen medan den pågår.