:

Vad har jag för rättigheter mot polisen?

Innehållsförteckning:

  1. Vad har jag för rättigheter mot polisen?
  2. Hur ska en polis uppträda?
  3. Vad är polisens uppgift i ett samhälle?
  4. Vad ska man säga när man blir stoppad av polisen?
  5. Vad har polisen inte rätt att göra?
  6. Är man skyldig att svara på polisens frågor?
  7. Kan polisen göra husrannsakan utan min vetskap?
  8. Får man förolämpa en polis?

Vad har jag för rättigheter mot polisen?

Dina rättigheter

  • Allmänna principer.
  • Frihetsberövande.
  • Gripande.
  • Störande av allmän ordning.
  • Avvisa, Avlägsna, Omhänderta.
  • Ingripanden mot grupper.
  • Förhör.
  • Att ha med någon.

Hur ska en polis uppträda?

En polisman i tjänst ska vid kontakter med allmänheten uppträda på ett sätt som inger förtroende, visa behärskning samt agera så hänsynsfullt som möjligt. Hur en polisanställd ska uppträda i tjänsten regleras i Polisförordning (), kapitel Skyldigheter i anställningen, under rubriken Kontakter med allmänheten.

Vad är polisens uppgift i ett samhälle?

En av polisens viktigaste uppgifter är att förebygga och förhindra att brott sker. I det brottsförebyggande arbetet samarbetar polisen med andra aktörer i samhället exempelvis kommuner, Brottsförebyggande rådet och försäkringsbolag. Polisens mål är att minska brottsligheten och öka tryggheten i samhället.

Vad ska man säga när man blir stoppad av polisen?

Svara snällt på frågor och undvik småprat. Nej, du vet inte varför du blev stoppad. Men, ja, du vet absolut hur snabbt du har kört. Du vill inte verka dum i huvudet som inte har koll på hur fort det gick.

Vad har polisen inte rätt att göra?

Polisen får avvisa eller avlägsna personen från ett visst område om någon stör eller är farlig för den allmänna ordningen. I till exempel krogmiljöer är det vanligt att polisen möter berusade personer och i dessa fall har polisen rätt att göra ett omhändertagande om personen utgör en fara för sig själv eller andra.

Är man skyldig att svara på polisens frågor?

Du har rätt att inte yttra dig vid ett polisförhör, du behöver alltså inte svara på några frågor överhuvudtaget. Du behöver inte heller för polisen förklara varför du inte vill svara på några frågor. Det är din rättighet enligt lagen och polisen ska upplysa dig om det innan de ställer någera frågor.

Kan polisen göra husrannsakan utan min vetskap?

Polisen har endast rätt att in hemma hos dig om det finns anledning att anta att du har begått ett brott med vilket fängelse kan följa eller om du inte är skäligen misstänkt för brott men brott har begåtts hos dig eller den misstänkte har gripits där eller det finns synnerlig anledning att anta att föremål som kan ...

Får man förolämpa en polis?

Det finns ingen rätt att förolämpa eller hota polisen, men det finns en viss acceptans för att människor kan uttrycka sig dumt vid polisingripande.