:

Hur stänger man av vattnet i badrummet?

Innehållsförteckning:

  1. Hur stänger man av vattnet i badrummet?
  2. Hur stänga av vatten i villa?
  3. Måste man stänga av vattnet till diskmaskinen?
  4. Måste man stänga av vattnet till tvättmaskin?
  5. Vem äger vattenmätare?

Hur stänger man av vattnet i badrummet?

Huvudkranar för varmvatten och kallvatten i lägenheten sitter ofta, men inte alltid, bakom toalettstolen i badrummet. För att stänga av vattnet i lägenheten, skruva loss täckmuttern med en skiftnyckel och stäng av vattnet med en stor skruvmejsel.

Hur stänga av vatten i villa?

Huvudledningen stängs genom att man skruvar åt rattarna på båda sidor om vattenmätaren. På rören i badrummet finns ”ballofixventilen”. Skruva ett halvt varv med en skruvmejsel, så stängs ventilen och vattnet av. Ibland finns ett handtag på denna ventil, som man lätt kan vrida ett halvt varv.

Måste man stänga av vattnet till diskmaskinen?

Se till att vattentillförseln till diskmaskinen på vattenkranen är avstängd när den inte används. Ha skydd under alla vattenanslutna apparater, exempelvis diskmaskinen, ångugnen, den vattenanslutna kaffemaskinen m.m. Ta för vana att kontrollera att inga rör eller skarvar på dem läcker.

Måste man stänga av vattnet till tvättmaskin?

Det viktigaste först! Använd bara disk-/tvättmaskin när någon är hemma och stäng alltid av vattnet till disk- och tvättmaskinen med avstängningskranen efter varje användning (det minskar även slitaget på slangarna). Anlita alltid en fackman för att utföra arbeten som innefattar vatten och/eller rör.

Vem äger vattenmätare?

Vattenmätaren ägs av VA-huvudmannen som tillhandahåller och installerar den. I NSVAs ägarkommuner är det NSVA som hanterar vattenmätaren.