:

Vad är vallningsfria skidor?

Innehållsförteckning:

  1. Vad är vallningsfria skidor?
  2. Vad är Skin skidor?
  3. Vad menas med turskidor?
  4. Hur ofta glidvalla Skinskidor?
  5. Varför vallningsfria skidor?
  6. Hur ofta byta skin på skidor?
  7. Vad är Twin Skin?
  8. Vad är Fjällskidor?

Vad är vallningsfria skidor?

Du kan ta steget rätt ut i spåret Skin-skidan som den kallas, är en ny typ av skida som är vallningsfri. Skidan har en fästzon där man sätter ett så kallad skin. Det ser ut som en stighud ungefär. Skinnen fäster i snön och ger bra grepp utan burk-, klister- eller fästvalla.

Vad är Skin skidor?

Skinskidor är som en vanlig traditionell längdskida men skillnaden är att där du i vanliga fall lägger fästvallan så sitter det en stighud (skin) infräst i belaget. Det ersätter alltså den traditionella fästvalla och ger dig ett riktigt bra fäste när du är ute och åker.

Vad menas med turskidor?

En turskida ska, precis som en längdskida, ha slutspann, eller dubbelspann. Det innebär att när du står med jämn vikt på båda skidorna är det en luftspalt under mittenpartiet på skidan. När du ställer i dig på en fot trycks skidan ner helt mot underlaget.

Hur ofta glidvalla Skinskidor?

Ett par skin klarar ungefär 100 mil i skidspåret. Detta beror lite på hur du åker och vart du åker. I vissa välanvända spår fastnar mycket av andra skidåkares valla och klister som fångas upp i dina skin. För att skinen ska hålla så länge som möjligt och ge så bra effekt som möjligt behöver de rengöras och behandlas.

Varför vallningsfria skidor?

Den absolut största fördelen med vallningsfria skidor är för de flesta att man slipper välja valla, slipper kladda och rengöra. Arbetet som krävs för att få till en trevlig skidtur är helt klart mindre på ett par vallningsfria skidor, men det betyder inte att de är helt underhållsfria.

Hur ofta byta skin på skidor?

Vanligen bör du byta dina stighudar varje år. Du kan rengöra dem genom att använda ett speciellt medel och sedan borsta dem mothårs med en trasa. För att förbättra dina skinskidors egenskaper kan du lägga på en vattenavstötande produkt på stighudarna. Då bör du emellertid jobba medhårs istället.

Vad är Twin Skin?

– Alla varumärken har en egen skin-konstruktion och vi kallar vår för Twin Skin. Det är en stighud som sitter under fästvallazonen, på vardera sida om styrspåret på skidan, och är gjord för att efterlikna en traditionell vallningsskida i så hög grad som möjligt, säger Niclas Darin på Fischer.

Vad är Fjällskidor?

Skidorna skiljer sig ifrån exempelvis längdåkningsskidor eftersom ramen runt skidan är gjord i stål. Turskidor är perfekta när man ska göra långa fjällturer och de går utmärkt att åka på dem i terräng där ingen annan har åkt. ... Något som skiljer turskidor ifrån andra skidor är att de oftast är lite bredare.