:

Kan pantsatt egendom utmätas?

Innehållsförteckning:

  1. Kan pantsatt egendom utmätas?
  2. Får man sälja pant?
  3. Hur sälja utmätt egendom?
  4. Vad menas med pantsatt?
  5. Får Kronofogden gå in i bostad?
  6. Vad är pant i lös egendom?
  7. På vilka sätt kan en fastighet säljas exekutivt?
  8. Kan Kronofogden sälja mitt hus?

Kan pantsatt egendom utmätas?

Fast egendom – vi kan utmäta en fastighet om du eller företaget inte betalar de lån den är pantsatt för. Om fastigheten är värd mer än lånet, kan vi utmäta den även för andra skulder än själva fastighetslånet.

Får man sälja pant?

Om pantsättaren inte betalar fordringen som panten skall säkra har panthavaren rätt att sälja panten. Försäljningen skall som huvudregel ske vid offentlig auktion. ... Försäljningen kan ske helt privat, det vill säga som huvudregel behöver man inte kronofogdemyndighetens hjälp.

Hur sälja utmätt egendom?

Så här går det till:

  • Den som vill ha betalt vänder sig till oss för att få hjälp.
  • Vi utreder hur och om gäldenären kan betala sina skulder. ...
  • Därefter tar vi ställning till vilken egendom som har ett ekonomiskt värde och kan utmätas. ...
  • Efter utmätningen säljer vi den utmätta egendomen på auktion eller via anbud.

Vad menas med pantsatt?

När en bostadsrätt pantsätts innebär det att långivaren (panthavaren) har företräde till utdelning vid en utmätning av bostadsrätten, vid bostadsrättshavarens konkurs eller vid tvångsförsäljning.

Får Kronofogden gå in i bostad?

När kronofogden ska utmäta egendom hos en betalningsskyldig person har de rätt att in i personens bostad även om personen i fråga inte är hemma. Förrättningsmannen får bryta låset till bostaden för att kunna komma in om inte innehavaren är hemma eller inte vill öppna dörren.

Vad är pant i lös egendom?

Det är vanligt att sätta egendom i pant som säkerhet för ett lån. En säkerhet kan bestå av panträtt i lös egendom, till exempel en värdepappersdepå, eller i fast egendom. Den som lämnar en pant kallas för pantsättare och den som är innehavare av en pant, vanligtvis långivaren, kallas för panthavare.

På vilka sätt kan en fastighet säljas exekutivt?

Om någon inte kan betala sina skulder men äger en fastighet kan kronofogdemyndigheten utmäta den för att fordringsägare ska få betalt. Fastigheten säljs därefter exekutivt. Fastigheter som ska säljas på auktion kungörs, det vill säga, annonseras, i post- och inrikes tidningar minst tre veckor före auktionsdagen.

Kan Kronofogden sälja mitt hus?

När en fastighet samägs med andra kan den utmätas, om sökanden, den skuldsatte, eller du yrkar på det (8 kap. 8 § UB). I så fall ska du få chansen att yttra dig kring det. Sammanfattningsvis har kronofogden rätt att sälja din fastighet exekutivt, trots att det bara är den andra delägarens skuld som mäts ut.