:

Vad gäller som medlåntagare?

Innehållsförteckning:

  1. Vad gäller som medlåntagare?
  2. Vem kan stå som medlåntagare?
  3. Kan man byta Medlåntagare?
  4. Hur många medlåntagare kan man ha?
  5. Vad är skillnaden mellan borgensman och Medlåntagare?
  6. Får man låna mer om någon går i borgen?
  7. Hur länge är man Medlåntagare?
  8. Kan man ta bort medsökande på lån?

Vad gäller som medlåntagare?

Som huvudregel gäller att om två låntagare har ett gemensamt lån har de ett delat betalningsansvar sinsemellan. Det betyder att om du som medlåntagare tvingas betala tillbaka hela lånet till banken, så kan du kräva tillbaka den andra låntagarens del från honom eller henne. Det kallas för regressrätt.

Vem kan stå som medlåntagare?

Det som krävs är att denne har en god och ordnad ekonomi för att kunna hantera lånet. Det vanligaste är att en förälder eller släkting agerar medlåntagare. Men även en sambo, make eller maka fungerar lika bra. Även vänner kan stå som medlåntagare även om det inte är lika vanligt.

Kan man byta Medlåntagare?

Att vara medlåntagare innebär oftast att man är solidariskt betalningsskydlig för lånet. ... Banken måste godkänna om man som medlåntagare vill låta endast den andre låntagaren stå på hela lånet, eller om man skulle vilja byta medlåntagare.

Hur många medlåntagare kan man ha?

De flesta banker accepterar tre medsökande för bostadslån. Även fyra medlåntagare förekommer. Vanligast är att man har medlåntagare vid bolån. Ibland kan det vara en sambo.

Vad är skillnaden mellan borgensman och Medlåntagare?

En borgensmannen tar på sig ansvaret för och blir skyldig att betala lånet endast om och först när låntagaren får betalningsproblem. En medlåntagare har däremot samma skyldigheter som låntagare under hela låneperioden.

Får man låna mer om någon går i borgen?

Långivare behöver inte acceptera att någon går i borgen för ditt bolån. Om den som går i borgen för lånet exempelvis har en sämre ekonomisk situation än dig kanske det inte finns någon egentlig nytta med att ha en borgensman till bolånet. En långivare kan ibland rekommendera att du ansöker om lån med en medlåntagare.

Hur länge är man Medlåntagare?

Du kan använda en medlåntagare för i princip alla lån så länge långivaren medger det. Det är dock allra vanligast att använda en medlåntagare på större lån som bolån. När unga personer lånar för att köpa sin bil eller sin första bostad kräver ofta banken att medlåntagare står med på lånet.

Kan man ta bort medsökande på lån?

Du bör kontakta banken där lånet är taget. ... Det innebär att bankerna oftast räknar på att en bolånetagare ska klara av sin ekonomi även om dessa går upp betydligt. Banken kommer kontakta er bostadsrättsförening om de behöver information om deras ekonomi eller liknande. Så det räcker att du börjar kontakta er bank.