:

Vilka djur ska ha saltsten?

Innehållsförteckning:

  1. Vilka djur ska ha saltsten?
  2. Varför saltsten älg?
  3. När sätta ut saltsten?
  4. Vad innehåller en saltsten?
  5. Varför ger man saltsten till djur?
  6. Varför behöver djur saltsten?
  7. Vilken saltsten till vilt?

Vilka djur ska ha saltsten?

Saltsten är olika för olika djur och erbjuds ofta hästar och nötkreatur men finns även anpassade i innehåll och storlek för djur som hamstrar eller kaniner. Saltstenar bör placeras på en cirka en meter hög stolpe, då når även kalvar och andra mindre djur, till exempel rådjur.

Varför saltsten älg?

Att älg och rådjur gillar saltstenar vet man sedan gammalt, men att sätta upp saltstenar åt klövvilt sågs tidigare främst som ett sätt att locka vilt. Någon större betydelse för djurens välbefinnande ansågs saltet inte ha.

När sätta ut saltsten?

Om man väljer gran eller tall bör trädstammen barkas innan stenen sätts på plats. En saltsten räcker normalt cirka ett halvår. Även om man inte genast sätter ut en ny sten så snart den gamla är förbrukad, så gör det inte så mycket.

Vad innehåller en saltsten?

Saltstenen kommer från Himalayabergens hjärta och består av 100% naturligt kristallsalt. Stenen är därav helt naturlig och utan kemikalier eller tillsatser. När du tillagar dina rätter på saltstenen får dina rätter en ”salt touch” - en underbar sälta som inte vanligt bordssalt kan ge.

Varför ger man saltsten till djur?

Djur känner av sitt saltbehov och genom att erbjuda saltstenar så kan de själva försörja sig med den mängd de behöver och som de inte får i sig via foder och mineralfoder. ... Får djuren i sig tillräckligt med spårämne och vitaminer genom sitt foder kan du erbjuda en sten med enbart salt.

Varför behöver djur saltsten?

Brist på salt kan leda till att djuren får en lägre tillväxt och sämre hälsa. Djur känner av sitt saltbehov och genom att erbjuda saltstenar så kan de själva försörja sig med den mängd de behöver och som de inte får i sig via foder och mineralfoder. Kan djuret försörja sig med rätt mängd salt så stimulerar det aptiten.

Vilken saltsten till vilt?

Den avsågade trädstammen bör hålla minst 20 centimeter i diameter. Det ger stor slickyta och förhindrar att saltlösningen droppar direkt ner på marken. Vi har valt att sätta våra saltstenar på björkträd, men även gran eller tall kan vara lämpligt.