:

Har man rätt att säga vad man vill?

Innehållsförteckning:

  1. Har man rätt att säga vad man vill?
  2. Vad går emot yttrandefriheten?
  3. Får man säga vad man vill i en demokrati?
  4. Får man skriva vad som helst på Facebook?
  5. Finns det gränser för yttrandefriheten?
  6. Vilken är den viktigaste grundlagen och varför?

Har man rätt att säga vad man vill?

Det står i barnkonventionen att du är fri att uttrycka dina åsikter och tankar. Du har alltså rätt att säga vad du vill och att bilda dina egna uppfattningar. Det gäller så länge du inte bryter mot lagen eller säger något som skadar någon annan. En människa kan uttrycka sin åsikt på många olika sätt.

Vad går emot yttrandefriheten?

Yttrandefriheten har ett starkt skydd i Sverige, men det finns faktiskt gränser för vad man får uttrycka. Det är till exempel straffbart att förtala någon eller att hetsa mot en folkgrupp. Begår man något av de brotten så riskerar man att bli dömd att betala böter eller till och med avtjäna ett fängelsestraff.

Får man säga vad man vill i en demokrati?

Yttrandefriheten gör att du fritt får uttrycka dina känslor och åsikter – vilket är viktigt i en demokrati. ... Sveriges grundlagar skyddar medborgarnas rätt att uttrycka "tankar, åsikter och känslor" offentligt. Ur juridisk synvinkel är rättigheterna i stort sett desamma på nätet som utanför.

Får man skriva vad som helst på Facebook?

Att skriva saker i Facebook-gruppen är, om det inte utgör förtal eller förolämpning, straffrättsligt tillåtet. Det kan också vara så att Facebooks egna användarregler sätter gränser för vad som är tillåtet att skriva.

Finns det gränser för yttrandefriheten?

Yttranden i tal begränsas av det som är brottsligt enligt brottsbalken och specialstrafflagar. Det innebär att man inte kan använda yttrandefriheten som ursäkt för brott såsom olaga hot, utpressning, anlitande av en yrkesmördare osv. Där går alltså gränsen för yttranden som inte sker i ett grundlagsskyddat medium.

Vilken är den viktigaste grundlagen och varför?

Vilken är den viktigaste grundlagen och varför? Regeringsformen - den är själva fundamentet för vår demokrati eftersom den övergripande beskriver hela vårt statsskick. Kapitel 10 i RF behandlar förhållandet mellan svenska lagstiftning och EU-lagstiftning.