:

Hur lång tid tar det att få svar på fostervattensprov?

Innehållsförteckning:

  1. Hur lång tid tar det att få svar på fostervattensprov?
  2. När ska man göra kub test?
  3. Hur snabbt får man svar på moderkaksprov?
  4. Hur lång tid tar ett fostervattensprov?
  5. Hur lång tid tar det att göra moderkaksprov?
  6. Får man ultraljudsbild vid kub?

Hur lång tid tar det att få svar på fostervattensprov?

Denna analys tar cirka 2 veckor.

När ska man göra kub test?

SM skiljer några dagar från BPU. Om graviditeten är > 12+3 kan vi göra datering. KUB ultraljudet kan i undantagsfall göras i v. 11+3 - 13+6.

Hur snabbt får man svar på moderkaksprov?

moderkaksprov undersöker man förekomst av kromosomavvikelser. I första hand är det kromosomerna 13, 18, 21 samt könskromosomerna som analyseras. Det tar 5-10 arbetsdagar för att få svar på analysen. Vid invasiv diagnostik finns det en missfallsrisk som är ca 1:200 dvs 0,5%.

Hur lång tid tar ett fostervattensprov?

Vid provtagningen för läkaren en nål genom magen på dig som är gravid och suger ut lite fostervatten. Provet brukar göras tidigast i graviditetsvecka 15. Det är inte helt riskfritt, färre än en på tvåhundra provtagningar leder till missfall. Precis som all annan fosterdiagnostik är fostervattensprov frivilligt.

Hur lång tid tar det att göra moderkaksprov?

För att säkert kunna diagnostisera kromosomavvikelser hos foster krävs ett prov taget från moderkaka eller fostervatten. Ingen undersökning kan dock ge en fullständig garanti på att fostret är helt friskt. Moderkaksprov görs tidigast från 11 fullgångna graviditetsveckor.

Får man ultraljudsbild vid kub?

KUB består av både ett blodprov och en ultraljudsundersökning. Vilka som erbjuds att göra undersökningen är olika inom olika regioner och landsting.