:

Är det krav på kollektivavtal?

Innehållsförteckning:

  1. Är det krav på kollektivavtal?
  2. Vad är arbetsrättsliga villkor?
  3. Vilka krav måste vara uppfyllda för att ett avtal ska anses vara ett kollektivavtal?
  4. Vilka kan vara bunden av kollektivavtal?
  5. Vad är ett kollektivavtal Beskriv vad det reglerar Om du börjar arbeta någonstans där det inte finns kollektivavtal Vad bör du tänka på då?
  6. Vem kan vara part vid kollektivavtalsförhandlingar?
  7. Kan facket kräva kollektivavtal?
  8. Vad ska jag tänka på om det inte finns kollektivavtal?
  9. Vad har man för rättigheter om man inte är med i facket?

Är det krav på kollektivavtal?

Det finns inga lagkrav på att ha kollektivavtal. Men om du har utomstående anställda kan facket vidta s.k. stridsåtgärder, t. ex. ta ut personal i strejk, för att få dig att teckna kollektivavtal.

Vad är arbetsrättsliga villkor?

Arbetsrättsliga villkor ska ställas om det är behövligt. Med detta avses att det finns en risk för oskäliga arbetsvillkor vid utförandet av kontraktet. Varje upphandlande organisation ska i samband med en upphandling avgöra om det är behövligt att inkludera arbetsrättsliga villkor i den aktuella upphandlingen.

Vilka krav måste vara uppfyllda för att ett avtal ska anses vara ett kollektivavtal?

Båda parter måste ha som avsikt att ingå just ett kollektivavtal för att det ska anses som ett sådant avtal. Kravet på skriftlighet medför att muntliga överenskommelser inte kan omfattas av kollektivavtalet. De har istället allmän avtalsrättslig verkan.

Vilka kan vara bunden av kollektivavtal?

Vad är ett kollektivavtal? Kollektivavtal är ett skriftligt avtal om anställningsvillkor träffat mellan två eller flera parter som binder parternas medlemmar; dels arbetsgivarorganisation som företräder dig som arbetsgivare och dels fackförbund som företräder sina medlemmar, dina anställda.

Vad är ett kollektivavtal Beskriv vad det reglerar Om du börjar arbeta någonstans där det inte finns kollektivavtal Vad bör du tänka på då?

Kollektivavtalet gäller alla på arbetsplatsen, oavsett om man är med i ett fackförbund eller inte. Villkoren i kollektivavtalet sätter miniminivåer. De påverkar alltså inte möjligheten att sätta individuella löner, förhandla om arbetstiden eller lägga till extra försäkringar.

Vem kan vara part vid kollektivavtalsförhandlingar?

Det är alltid facket som är den ena parten i en sådan här förhandling, men från arbetsgivarens sida så kan det vara antingen en enskild arbetsgivare eller en arbetsgivarorganisation som är motparten. ... När ett kollektivavtal gäller får ingen av parterna ta till så kallade stridsåtgärder.

Kan facket kräva kollektivavtal?

Om en facklig organisation vill att en arbetsgivare ska teckna kollektivavtal kontaktar de arbetsgivaren och framför detta krav. Det vanligaste är att de kallar till en förhandling och där framställer kravet. ... Förhandlingen avslutas då i oenighet. Efter förhandlingen kan facket välja att påkalla stridsåtgärder.

Vad ska jag tänka på om det inte finns kollektivavtal?

Checklista Anställningsavtal hos arbetsgivare utan kollektivavtal

  • Finns tjänstepension? ...
  • Hur ser reglerna för lönerevision ut? ...
  • Har du rätt till övertids- och OB-ersättning? ...
  • Hur många semesterdagar har du rätt till? ...
  • Vad har du för heltidsmått? ...
  • Har du rätt till extra ersättning vid föräldraledighet?

Vad har man för rättigheter om man inte är med i facket?

Den som inte är medlem i facket är rättslös. Facket bär avtalet och kan välja att stämma arbetsgivaren för att han inte betalar ut rätt löner till de oorganiserade. Arbetsgivaren ska inte tjäna på att betala fel löner, det är därför facket ska stämma. Men då har den oorganiserade inte rätt till ett enda öre.