:

Vad är marknadsföringslagen till för?

Innehållsförteckning:

  1. Vad är marknadsföringslagen till för?
  2. Vart kan du vända dig om du tycker att du har blivit felbehandlad vid köp av en vara eller en tjänst?
  3. Vad är syftet med produktsäkerhetslagen?
  4. Hur påverkas vi av Influencers?
  5. Hur påverkar reklam konsumtionen?
  6. Hur bedöms om en framställning är vilseledande eller inte?
  7. Vem kan göra en anmälan till Marknadsdomstolen?

Vad är marknadsföringslagen till för?

När du ska marknadsföra dina produkter är marknadsföringslagen den centrala lagen som styr hur du får marknadsföra dig. Syftet med lagen är att motverka vilseledande och aggressiv marknadsföring.

Vart kan du vända dig om du tycker att du har blivit felbehandlad vid köp av en vara eller en tjänst?

Allmänna reklamationsnämnden (ARN) är en statlig myndighet som kostnadsfritt kan pröva tvister mellan konsumenter och företag. Om du och företaget inte kommer överens kan du anmäla tvisten till ARN. På Allmänna reklamationsnämnden webbplats finns information om vilka tvister de prövar och hur du anmäler.

Vad är syftet med produktsäkerhetslagen?

Enligt produktsäkerhetslagen är en vara eller tjänst säker om den vid normal eller rimligen förutsebar användning inte innebär någon risk, eller låg risk, för människors hälsa och säkerhet.

Hur påverkas vi av Influencers?

Det finns en tydlig koppling mellan en ökad digital interaktion och upplevelsen av social jämförelse och påverkan på ens identitet. Respondenterna anser att Influencers skapar en vilseledande bild av verkligheten och censurerar sådant som är mindre smickrande.

Hur påverkar reklam konsumtionen?

– Både konsumtionen i sig och reklambudskapen kan ge påslag i vårt dopaminsystem, samma system som berörs när vi berusar oss. Vi får små lustfyllda kickar som är beroendeframkallande. Ofta används metoder som talar till våra sinnen och goda minnen, förklarar hon.

Hur bedöms om en framställning är vilseledande eller inte?

11 § Vid bedömningen av om en framställning är vilseledande enligt 10 § tredje stycket, får beaktas det använda kommunikationsmediets begränsningar i tid och utrymme samt de åtgärder som näringsidkaren har vidtagit för att på något annat sätt lämna informationen.

Vem kan göra en anmälan till Marknadsdomstolen?

Vem kan anmäla reklam? Privatpersoner, företag och andra organisationer kan anmäla reklam till RO som prövar om reklamen strider mot Internationella Handelskammarens regler för reklam och marknadskommunikation (ICC:s regler).