:

Vad krävs för att få sälja kött?

Innehållsförteckning:

  1. Vad krävs för att få sälja kött?
  2. Får man sälja dovhjort?
  3. Vad krävs för att ha en gårdsbutik?
  4. Vad krävs för att få sälja grönsaker?
  5. Får man sälja hemlagad mat?

Vad krävs för att få sälja kött?

Slakt och styckning måste ske på en godkänd anläggning där man uppfyller kraven i hygienförordningen. För att kunna sälja köttlådor från egna djur kan du ta hjälp av ett godkänt slakteri som slaktar, styckar och förpackar köttet. Du tar tillbaka det förpackade köttet och levererar direkt till konsumenter.

Får man sälja dovhjort?

Du får sälja 25 enheter storvilt och 10 000 småvilt Exempelvis är en vuxen älg 1 enhet. Ett rådjur är 0,1 enheter, en dovhjort eller kronhjort 0,33 enheter. 10 000 småvilt är också små mängder.

Vad krävs för att ha en gårdsbutik?

Behöver du bygga om för att öppna butiken behöver du bygglov. Du kan också vända dig till Jordbruksverket för tips och råd om hur du kommer igång. I vissa fall kan du även få bidrag och stöd för att starta upp gårdsbutiken. Kolla alltid med kommunen innan du börjar så du är säker på att du har tillstånd för din butik.

Vad krävs för att få sälja grönsaker?

Du får sälja små mängder frukt, bär, svamp, grönsaker och potatis direkt till konsument utan några specifika krav, förutom att du ansvarar för att maten är säker. Själva odlingen kan dock behöva vara registrerad hos länsstyrelsen och uppfylla de allmänna hygienreglerna för primärproduktion.

Får man sälja hemlagad mat?

Det är tillåtet att bedriva livsmedelsverksamhet i hemmet. De hygienregler som alla som arbetar med livsmedel måste följa gäller även när man tillagar mat hemma för försäljning.