:

Får man stänga bibliotek?

Innehållsförteckning:

  1. Får man stänga bibliotek?
  2. Varför stänga bibliotek?
  3. Vad säger bibliotekslagen?
  4. Kan man lämna tillbaka böcker när biblioteket är stängt?
  5. Vad ska en biblioteksplan innehålla?
  6. Måste en kommun ha bibliotek?

Får man stänga bibliotek?

Det var på regeringens pressträff i fredags som Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson uttryckligen lyfte fram biblioteken som ett exempel på sådan verksamhet som är icke-nödvändig och som därmed ska hålla stängt fram till den 23 januari. Detta i enlighet med regeringens hårdare restriktioner.

Varför stänga bibliotek?

När tillgången till bibliotek minskar, minskar också människors möjligheter att lära och utvecklas. Det är dåligt för hela samhället och riskerar slå tillbaka senare. Det är viktigt att varje bibliotekshuvudman på allvar för in de perspektiven när man står i valet att stänga eller inte stänga sina bibliotek.

Vad säger bibliotekslagen?

Lagen fastställer att biblioteken i det allmänna biblioteksväsendet ska verka för det demokratiska samhällets utveckling genom att bidra till kunskapsförmedling och fri åsiktsbildning samt främja litteraturens ställning. Kommunerna ansvarar för folkbiblioteken och varje kommun ska ha ett folkbibliotek.

Kan man lämna tillbaka böcker när biblioteket är stängt?

Böcker ska återlämnas inom bibliotekets öppettider. När biblioteket är stängt finns det möjlighet att lämna böcker i en låda utanför entrén i trapphuset.

Vad ska en biblioteksplan innehålla?

Biblioteksplanerna bör ge närmare besked om verksamhetens inriktning och omfattning på sådan nivå att medborgarens förutsättningar att påverka huvudmannens överväganden gynnas. 7. Antagna verksamhetplaner bör förtydliga samverkan mellan biblioteken och bidra till effektivt resursutnyttjande och god tillgänglighet.

Måste en kommun ha bibliotek?

Varje kommun ska ha ett bibliotek som är tillgängligt för alla, ett folkbibliotek. ... Varje region och de kommuner som inte ingår i en region ska bedriva regional biblioteksverksamhet med syfte att främja samarbete, verksamhetsutveckling och kvalitet när det gäller de folkbibliotek som är verksamma i länet.