:

Kan jag sälja min frus bil?

Innehållsförteckning:

  1. Kan jag sälja min frus bil?
  2. Kan makars gemensamma permanentbostad vara den ena makens enskilda egendom?
  3. Får man ge bort giftorättsgods?
  4. Vad är giftorättsgods och enskild egendom?
  5. Kan man sälja bil med fullmakt?
  6. Kan jag sälja min pappas bil?
  7. Kan gemensam bostad vara enskild egendom?
  8. Vad säger lagen om bodelning vid skilsmässa?
  9. Vad händer med Giftorättsgodset när den ena maken avlider?
  10. Kan man testamentera bort giftorättsgods?

Kan jag sälja min frus bil?

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline! Under ett äktenskap råder varje make över sin egen egendom, detta innebär att om du köper en bil kan du också sälja bilen när du vill enligt 1 kap 3 § äktenskapsbalken(ÄktB), här.

Kan makars gemensamma permanentbostad vara den ena makens enskilda egendom?

Gemensam bostad och bohag kan alltså vara egendom som någon make ensam står som ägare till. Makars gemensamma bostad är permanentbostaden: den bostad som innehas med avsikt att vara det gemensamma hemmet (7 kap. 4 § första stycket ÄktB). En sommarstuga ses inte som permanentbostad utan som egendom av fritidsändamål.

Får man ge bort giftorättsgods?

Om den ena maken har minskat sitt giftorättsgods genom att ge en gåva i inte obetydlig omfattning utan sin makes samtycke, så kommer maken som gett gåvan att en mindre del giftorättsgods vid en bodelning. Detta gäller om gåvan har getts inom 3 år innan man ansökt om skilsmässa. Denna regel finns i 11 kap 4 § ÄktB.

Vad är giftorättsgods och enskild egendom?

När äktenskapet mellan två makar upplöses ska makarna dela på all egendom som är giftorättsgods. Egendom som är enskild egendom ska däremot inte ingå i bodelningen.

Kan man sälja bil med fullmakt?

I de fall då bilägaren inte själv ska sköta försäljningen av sin bil behöver man en fullmakt. Oavsett anledning, om ägaren inte har tid, är förhindrad av sjukdom, eller helt enkelt inte vill oroa sig för försäljningen, kan man använda sig av fullmakt för att kunna sälja bilen i dennes ställe.

Kan jag sälja min pappas bil?

Att du har en fullmakt innebär att du kan företa rättshandlingar i din huvudmans ställe, med andra ord kan du sälja din pappas bil i enlighet med fullmakten. Du kallas i din och din pappas fullmaktsförhållande för fullmaktstagare och din pappa för huvudman.

Kan gemensam bostad vara enskild egendom?

För att ert äktenskapsförord avseende den gemensamma bostaden ska få full verkan, krävs det att du står som ägare till bostaden. ... I det fall att ni är gemensamma ägare, kan han göra anspråk på motsvarande värde. Enbart din andel blir då enskild egendom.

Vad säger lagen om bodelning vid skilsmässa?

Huvudregeln i en bodelning är att den gemensamma egendomen ska delas lika mellan parterna, efter att eventuella skulder har räknats bort. Om äktenskapet eller samboförhållandet har varit kortvarigt kan det vara skäl att göra undantag från likadelningen.

Vad händer med Giftorättsgodset när den ena maken avlider?

Vad händer när maken respektive makan dör? När någon dör är det första som ska ske en bodelning. I bodelningen ska allt som är giftorättsgods ingå. Den egendom som maken och makan har gjort till enskild egendom genom äktenskapsförordet inte ska ingå i bodelningen utan direkt tillfalla maken/makan som äger egendomen.

Kan man testamentera bort giftorättsgods?

Vid bodelning kommer hälften av all giftorättsgods gå till din fru och andra hälften går till ditt dödsbo. Den hälft som går till ditt dödsbo ingår i kvarlåtenskapen. Kvarlåtenskapen är dom tillgångar som sedan ska fördelas genom arv. Det är kvarlåtenskapet som man kan testamentera bort.