:

Får annan persons post?

Innehållsförteckning:

  1. Får annan persons post?
  2. Är det olagligt att läsa andras post?
  3. Vad gör jag med post som inte är min?
  4. Får brevbärare öppna post?
  5. Får polisen öppna min post?
  6. Får fortfarande förra ägarens post?

Får annan persons post?

Om du får ett brev som Posten har delat ut som är avsett för någon annan, såsom någon som tidigare bott på adressen, kan du skriva ”felutdelad” på brevet och returnera den till Postens närmaste brevlåda. Posten levererar den då till rätt adress.

Är det olagligt att läsa andras post?

Fakta: När får jag lov att läsa någon annans post? Enligt reglerna för post- och telehemligheter är det olagligt att bryta en annan människas post utan dennes uttryckliga godkännande. Brottet kan i allvarliga fall leda till fängelse.

Vad gör jag med post som inte är min?

Den vanligaste orsaken till att dina brev inte kommer fram till den nya adressen kan vara att du inte har beställt eftersändning av din post. ... Brev som inte kan delas ut ska returneras till avsändaren eller, i de fall avsändarens adress är okänd, skickas till PTS enhet för saknade brev.

Får brevbärare öppna post?

I dag har inte posten rätt att öppna misstänkt post. För att postanställda ska kunna bryta brevhemligheten så måste lagen ändras. Det är nämligen en grundlagskyddad rättighet att ha sin post ifred.

Får polisen öppna min post?

Gärningen att öppna brevet måste nämligen ha begåtts uppsåtligen för att det ska vara brottsligt (1:2 BrB). Eftersom ditt brev var öppnat så kan du har utsatts för brottet brytande av posthemlighet och du kan således anmäla brottet till polisen genom att ringa 114 14 eller genom att besöka din lokala polisstation.

Får fortfarande förra ägarens post?

Skicka alltid tillbaka brev till avsändaren Du ska alltid skicka tillbaka brev till avsändaren genom att skriva ”åter avsändaren: bor inte på denna adress” på brevet och sedan posta det. ... Om du känner personen är det bra om du kan be hen att anmäla flytt till rätt adress.