:

När ska djur avlivas?

Innehållsförteckning:

  1. När ska djur avlivas?
  2. Får man slakta kalv?
  3. Hur dödar man en ko?
  4. Hur avlivar man får?
  5. När slaktas en kalv?
  6. Hur mycket väger en kalv vid slakt?

När ska djur avlivas?

Du är skyldig att låta avliva svårt sjuka och skadade djur så snabbt som möjligt, om de inte går att behandla. Om djuret dessutom har svårt att gå eller röra på sig ska det avlivas på plats, utan att först flyttas. Djuret får inte utsättas för onödigt lidande eller obehag under avlivningen.

Får man slakta kalv?

De kalvar som går till slakt måste vara mellan 7–12 månader. I Holland, som är en stor producent av kalvkött föds kalven för köttets skull. Där är råvaran en livsmedelsproduktion. Här hanteras kalven vid olika åldrar och med olika uppfödningssätt.

Hur dödar man en ko?

Djur kan också bedövas genom att skjutas med kula eller bult i pannan, vilket görs med exempelvis kor. Instängd i skjutboxen har djuret ingenstans att fly. Bedövning av fåglar i Sverige går till på två olika sätt. På mindre slakterier hängs de upp i fötterna, vid fullt medvetande.

Hur avlivar man får?

Godkända meto- der för att bedöva får är med bultpistol, kulvapen, hagelgevär, elektricitet samt slag mot huvudet (endast lamm under 14 dagars ålder). Som djurägare är de lämpligaste alternativen vid avlivning av sjuka och skadade får att använda bult- pistol eller slag mot huvudet för lamm under 14 dagars ålder.

När slaktas en kalv?

Kött från djur som är mellan åtta och tolv månader gamla ska betecknas ”kalvkött”. Kött från djur äldre än tolv månader får inte kallas för kalvkött. Detta märks vanligen med ungnöt. Av märkningen ska även slaktålder framgå: ”Slaktålder högst åtta månader” eller ”Slaktålder från åtta till tolv månader”.

Hur mycket väger en kalv vid slakt?

Slaktstatistik framtagen av Gård & Djurhälsan visar på en genomsnittlig slaktvikt runt 145 kg för de kalvar som klarade klassificeringen för tre stjärnor. Många mellankalvsuppfödare väger ut sina kalvar till slakt, för att hamna rätt i klassificeringen. Vägningen är också en bra kontroll av tillväxten.