:

Hur avlivas djur på slakteri?

Innehållsförteckning:

  1. Hur avlivas djur på slakteri?
  2. Hur avlivas kycklingar?
  3. När avliva höns?
  4. Hur slaktas djur i Sverige?
  5. Hur avlivas djur?

Hur avlivas djur på slakteri?

Slakt innebär avlivning av djur som är avsedda att användas som livsmedel. Detta sker genom att först bedöva djuret och sedan avbloda det. I Sverige krävs alltid bedövning före avblodning....Ta bara emot friska djur för slakt

  1. vara rena och friska.
  2. kunna stödja på alla sina ben.
  3. kunna gå in i transporten av egen kraft.

Hur avlivas kycklingar?

Hälften av de kläckta kycklingarna får i dag fortsätta sina liv. De hönor som föds upp i svensk äggproduktion lever i cirka 1,5 år innan de slaktas. Ungefär hälften av dem skickas till slakterier där de avlivas genom att halspulsådern skärs av efter bedövning. De som inte skickas till slakterier dödas på gården.

När avliva höns?

Fjäderfän får avlivas genom nackning, men fjäderfän som väger över 150 gram ska bedövas först. Fjäderfän som väger mellan 250 gram och 5 kilo får avlivas genom halsdislokation om de bedövas först. Ett mindre antal fjäderfän får avlivas genom slag mot bakhuvudet (70 djur per person och dag).

Hur slaktas djur i Sverige?

Blodförlust är dödsorsaken vid all slakt i Sverige. Efter bedövningen dödas djuren till slut genom avblodning, där halsen skärs upp. På kycklingar görs det på mindre slakterier manuellt och på de större slakterierna är det en maskin som gör halssnittet. Det kan ta flera minuter innan djuren är helt döda.

Hur avlivas djur?

Det vanligaste sättet att avliva får och getter på är genom att mekaniskt bedöva djuret och därefter avbloda det. Den metoden används både när djuret slaktas för att bli livsmedel och när djuret inte ska bli livsmedel. Vid bedövning får du fixera djuret om det behövs.