:

Kan man köra med Snedslitna däck?

Innehållsförteckning:

  1. Kan man köra med Snedslitna däck?
  2. Vad är Huvudmönster på däck?
  3. Vad är Snedslitna däck?
  4. Hur många mm slits ett sommardäck?
  5. Hur mäta mönsterdjup på däck?
  6. Vad betyder mönsterdjup?

Kan man köra med Snedslitna däck?

Det absolut viktigaste du behöver veta är att du inte ska köra med slitna däck. Det är en säkerhetsrisk för dig och dina medtrafikanter, utöver att det är olagligt.

Vad är Huvudmönster på däck?

Däckets mönsterdjup mäter du med en särskild mätsticka. Mönsterdjupet ska mätas på det mest slitna stället på däckets huvudmönster. Huvudmönstret är de mittersta tre fjärdedelarna av slitbanan.

Vad är Snedslitna däck?

Är ditt däck så pass slitet att mönster inte uppfyller kraven för att vara godkänt blir det olagligt och böter kan utfärdas om du blir stoppad. Mönsterdjupet är det som avgör om det är godkänt eller inte. Det finns ett par orsaker till att dina däck blir snedslitna.

Hur många mm slits ett sommardäck?

1,6 millimeter gäller för sommardäck, för vinterdäck är det 3 millimeter. Men en gammal femkrona kan man snabbt få en uppfattning om hur stort mönsterdjupet är. Vänd upp och ner på femkronan och stoppa ner den i däckmönstret. Man bör ha minst tre millimeter kvar av mönsterdjupet.

Hur mäta mönsterdjup på däck?

mäter du mönsterdjupet Att mäta mönsterdjupet på egen hand är inte så svårt om du skaffar dig en mätsticka och för in den i en av skårorna på däcket. Sedan är det bara att läsa av. Du kan även mäta mönsterdjup på däck med hjälp av en vanlig linjal, en tumstock eller till och med en femkrona.

Vad betyder mönsterdjup?

Mönsterdjup är djupet på de mönster som finns på bildäck. Vid sommarväglag ska det i Sverige vara minst 1,6 mm i däckets huvudmönster och vid vinterväglag under perioden 1 december – 31 mars ska mönsterdjupet vara minst 3 mm på däck till personbil.