:

Kan man köra med sommardäck vid minusgrader?

Innehållsförteckning:

  1. Kan man köra med sommardäck vid minusgrader?
  2. Hur halt är det med sommardäck?
  3. När är det dags att byta däck?
  4. När måste du använda vinterdäck vid vinterväglag?
  5. När är det vinterväglag?
  6. När får du använda vinterdäck?

Kan man köra med sommardäck vid minusgrader?

För det andra är det också farligt att köra med sommardäck i kylan. ... – Sommardäck har en hårdare gummiblandning än vinterdäck och när temperaturen är lägre än +5 grader blir gummiblandningen ännu hårdare. Det gör att sommardäck ger betydligt sämre grepp än vinterdäck i kylan.

Hur halt är det med sommardäck?

Sommardäck är utvecklade för varma temperaturer och sommarväglag. När temperaturen ligger nära noll grader försämras greppet betydligt. Bilförare som kör med sommardäckhalt väglag riskerar både sin egen och sina medtrafikanters säkerhet.

När är det dags att byta däck?

Mellan 1 december och 31 mars är det lag på att använda vinterdäck om det är vinterväglag. Det är förbjudet att använda dubbdäck under tidsperioden 16 april - 30 september om det inte är eller förväntas bli vinterväglag.

När måste du använda vinterdäck vid vinterväglag?

  • Du måste använda vinterdäck vid vinterväglag under tidsperioden 1 december - 31 mars. Du får använda dubbdäck under tidsperioden 1 oktober - 30 april. Det är förbjudet att använda dubbdäck under tidsperioden 30 april - 30 september om det inte är eller förväntas bli vinterväglag.

När är det vinterväglag?

  • Mellan 1 december och 31 mars är det lag på att använda vinterdäck om det är vinterväglag. Definition av vinterväglag Det råder vinterväglag om det är snö, is, snömodd eller frost på någon del av vägbanan eller vägrenen.

När får du använda vinterdäck?

  • När du får använda vinterdäck 1 Du måste använda vinterdäck vid vinterväglag under tidsperioden 1 december - 31 mars. 2 Du får använda dubbdäck under tidsperioden 1 oktober - 30 april. 3 Det är förbjudet att använda dubbdäck under tidsperioden 30 april - 30 september om det inte är eller förväntas bli vinterväglag.