:

Får man köra skylift själv?

Innehållsförteckning:

  1. Får man köra skylift själv?
  2. Vem får utfärda körtillstånd för lift?
  3. Vad räknas som arbetsplattform?
  4. När krävs Traverskort?
  5. Hur använda skylift?
  6. Vem ansvarar för liften vid drift?

Får man köra skylift själv?

Nej det får man inte! Arbetsmiljöverket kräver att alla som använder liftar har dokumenterade teoretiska och praktiska kunskaper. En person som åker med använder liften även om han eller hon inte manövrerar den. Vilket typ av utbildning personen som bara åker med skall ha bestämmer arbetsgivaren.

Vem får utfärda körtillstånd för lift?

Oftast är det arbetsgivaren som utfärdar körtillståndet, men det kan också vara en beställare av arbetet som skall utföras, som utfärdar tillståndet.

Vad räknas som arbetsplattform?

Men först måste vi enas om vad som är en arbetsplattform? Kort sagt är det en plattform som man arbetar på. Inom byggsektorn rör det sig oftast om en plattform som är upphöjd från marknivån eller basnivån så att säga för att förbättra räckvidden på det arbete som görs, kort sagt att komma åt bättre.

När krävs Traverskort?

Vem bör gå en Traversutbildning? En traversutbildning vänder sig till alla som använder eller ska använda traverskranar i arbetet. Detta gäller även arbetsledare och skyddsombud för att de ska kunna planera arbetet med och runt traverskranar.

Hur använda skylift?

En skylift kan inte ramla eller skakas och du står stadigt. Du har även möjligheten att använda båda händerna, något man sällan kan göra på en stege. Vilket också gör att det blir betydligt enklare att exempelvis måla en husfasad. Många arbeten kan underlättas om man väljer att använda en skylift.

Vem ansvarar för liften vid drift?

Arbetsgivaren har ansvaret för arbetsmiljön vid lyftanordningar. Det är viktigt att alla medarbetare vet vem som har ansvar för arbetsmiljön. Arbetsgivaren har huvudansvaret och ska tillsammans med anställda och skyddsombud ta fram rutiner för att säkerställa en bra arbetsmiljö.