:

Får man köra för fort för att släppa fram utryckningsfordon?

Innehållsförteckning:

  1. Får man köra för fort för att släppa fram utryckningsfordon?
  2. Vilka får köra mot rött?
  3. Får man köra mot rött för att släppa fram blåljus?
  4. Får man köra för fort i nödfall?
  5. Får man böter om man kör mot rött?

Får man köra för fort för att släppa fram utryckningsfordon?

Förare som skall lämna fri väg skall stanna om det är nödvändigt.” Det är allt du egentligen får göra. Det är alltså inte tillåtet att öka hastigheten och därmed själv bryta mot en trafikregel, i det här fallet att köra för fort, för att hjälpa utryckningsfordonet.

Vilka får köra mot rött?

När polisen åker på brådskande ärenden får de dessutom bryta mot hastighetsbestämmelserna. Omständigheten och arbetsuppgiftens prioritet avgör vilken fart som är lämplig, men man ska köra på ett säkert sätt. I trängande fall får polisen köra mot rött och behöver heller inte stanna vid stoppskylt.

Får man köra mot rött för att släppa fram blåljus?

Om du försöker väja för att kunna släppa fram utryckningsfordonet är du skyldig att göra det med stor försiktighet så att ingen kommer till skada. För att svara på din fråga så är det korta svaret nej, enligt lag så får du inte köra mot rött ljus.

Får man köra för fort i nödfall?

Det krävs att det är uppenbart för den som begår en gärning i nöd att, i ditt fall, bryta hastighetsbegränsningen är det enda rimliga sättet att rädda personens liv. Bestämmelsen är enligt förarbetena menad att tillämpas restriktivt, vilket betyder att den endast tillämpas i undantagsfall, se prop. 1993/94:130 s.

Får man böter om man kör mot rött?

I Riksåklagarens bestämmelser om ordningsbot för vissa trafikbrott är numera ordningsboten borttagen, du kan alltså inte bli bötfälld för att du går mot rött. Däremot skulle du kunna dömas till penningböter enligt ansvarsbestämmelserna i trafikförordningen, t ex för vårdslöshet i trafiken.