:

Hur mycket D-vitamin kan man äta?

Innehållsförteckning:

 1. Hur mycket D-vitamin kan man äta?
 2. Kan man ta D-vitamin och magnesium samtidigt?
 3. Borde man ta vitamin D?
 4. Kan man bli dålig i magen av D-vitamin?
 5. Vad händer i kroppen vid D-vitaminbrist?
 6. Hur mycket är 5000 IE i UG?
 7. Vad innehåller D-vitamin i mat?
 8. Hur länge lagras D-vitamin i kroppen?
 9. Varför är D-vitamin viktigt för skelettet?
 10. Vilken form av D-vitamin finns i din hud?

Hur mycket D-vitamin kan man äta?

Hur mycket D-vitamin behöver vi?

Grupp/ålderRekommenderat intag per dag
Spädbarn och barn under 2 år10 mikrogram
Barn och vuxna under 75 år10 mikrogram
Vuxna med lite eller ingen solexponering20 mikrogram
Vuxna över 75 år20 mikrogram

Kan man ta D-vitamin och magnesium samtidigt?

Om du har brist på D-vitamin kan magnesium alltså hjälpa till att öka dina nivåer, och om du har ett överskott på D-vitamin kan magnesium sänka halten till lagom nivå.

Borde man ta vitamin D?

Ett ökat intag av D-vitamin har i vissa studier visat sig kunna minska risken för hjärtsjukdomar, stärka både immunförsvaret och skelettet och till och med skydda kroppen mot cancer. D-vitamin är utan tvekan viktigt för hälsan.

Kan man bli dålig i magen av D-vitamin?

Ett symtom på överdosering av D-vitamin är just förstoppning. ... Ett alternativ är att du antingen testar med lägre dos, testar en annan sorts D-vitamin eller att du kompletterar med till exempel psylliumfröskal och extra mycket vätska för att se om någon av dessa åtgärder kan hjälpa dig tillrätta.

Vad händer i kroppen vid D-vitaminbrist?

D-vitamin är nödvändigt för att kroppen ska kunna tillgodogöra sig kalcium och fosfor som är viktigt för utvecklingen av bland annat skelett och tänder. Uttalad D-vitaminbrist leder till brist på kalcium och fosfor. Sammantaget kan dessa brister orsaka exempelvis muskelsvaghet, stelhet, trötthet och nedstämdhet.

Hur mycket är 5000 IE i UG?

BEHANDLING. Kalciferol, vitamin D3, mäts ofta i internationella enheter (IE, engelska: international units, IU) där 1 µg motsvarar 40 IE, 1 IE = 0,025 µg.

Vad innehåller D-vitamin i mat?

 • D-vitamin i mat får vi främst i oss från fet fisk. Till exempel innehåller lax, sill och makrill mycket D-vitamin. Mjölkprodukter, växtdrycker, margarin och matfettsblandningar är också viktiga källor, om de är berikade med D-vitamin. Ägg och kött innehåller också en del D-vitamin.

Hur länge lagras D-vitamin i kroppen?

 • D-vitamin lagras i kroppen i cirka tre månader, men det kan även variera lite från person till person. Forskning visar till exempel att de som har mycket fett på kroppen lagrar in mer D-vitamin, och D-vitamin är också beroende av andra näringsämnen som till exempel kalcium (då det transporterar kalcium i blodet) med mera.

Varför är D-vitamin viktigt för skelettet?

 • Att D-vitamin är viktigt för skelettet är välkänt sedan länge, det är därför alla småbarn rekommenderas tillskott med D-droppar. D-vitamin har i många studier testats (tillsammans med kalcium) för att stärka skelettet även hos vuxna och motverka benskörhet.

Vilken form av D-vitamin finns i din hud?

 • Det finns flera former av D-vitamin. Vitamin D3 är den form av D-vitamin som bildas i vår egen hud då vi vistas i solen och finns även i till exempel fisk, kött och ägg, samt livsmedel berikade med vitamin D3. Vitamin D2 finns i svampar, till exempel stensopp (karljohan) och kantareller, samt livsmedel berikade med vitamin D2.