:

När ska man ta östrogen?

Innehållsförteckning:

  1. När ska man ta östrogen?
  2. Vad händer när östrogenet ökar?
  3. Vilka symtom har kunnat sättas i samband med östrogennivåer?
  4. Vad kan du göra med brist på östrogen?
  5. Kan lokal behandling med svaga östrogener ge biverkningar?

När ska man ta östrogen?

Ungefär ett år efter den sista mensen kan du börja använda tabletter med både östrogen och progesteron eller östrogen och gestagen. Du tar tabletterna alla dagar. Du kan pröva behandlingen ungefär ett år efter den sista mensen, men den brukar fungera bäst när det har gått två år.

Vad händer när östrogenet ökar?

Eftersom östrogenets främsta funktion är proliferativ, det vill säga att det stimulerar tillväxt, så är det enormt viktigt att denna effekt kontrolleras av det opponerande hormonet progesteron.

Vilka symtom har kunnat sättas i samband med östrogennivåer?

  • Det finns tre symtom som direkt har kunnat sättas i samband med sjunkande östrogennivåer, nämligen: 1 värmevallningar 2 svettningar 3 torra slemhinnor i underlivet.

Vad kan du göra med brist på östrogen?

  • Brist på östrogen kan ge en rad tråkiga effekter, däribland sämre sömn på grund av värmevallningar och svettningar. Det kan bidra till en sänkt livskvalitet, eftersom man aldrig känner sig riktigt utvilad. En annan effekt är att underlivets slemhinnor blir torrare och skörare.

Kan lokal behandling med svaga östrogener ge biverkningar?

  • Lokal behandling med svaga östrogener i underlivet brukar inte ge några biverkningar och om det förekommer sådana brukar de gå över efter en kort tid. ... Effekten av slidpiller eller salva för lokal behandling av underlivet kommer redan inom några dagar.