:

Är upphovsrätt en lag?

Innehållsförteckning:

  1. Är upphovsrätt en lag?
  2. Vad skyddas inte av upphovsrättslagen?
  3. Vad krävs för att något ska skyddas av upphovsrätten?
  4. Vilka rättigheter ger upphovsrätten?
  5. När gäller upphovsrätten?
  6. Vad innebär den ideella upphovsrätten?
  7. Vad är upphovsrättsligt skyddade verk?

Är upphovsrätt en lag?

Upphovsrätt gäller även till ett verk som ingår i en bilaga till ett beslut av en myndighet, om beslutet avser rätten att ta del av den allmänna handling där verket ingår. Lag (2000:92). 10 § Upphovsrätt till ett verk gäller även om verket har registrerats som mönster.

Vad skyddas inte av upphovsrättslagen?

Det krävs en viss verkshöjd, alltså originalitet, för att verket ska få ett upphovsrättsligt skydd. Det som skyddas är alltid den utformning som exempelvis en journalist har gett en text. Idéer, nyheter eller faktauppgifter som framkommit genom research skyddas inte av upphovsrätt.

Vad krävs för att något ska skyddas av upphovsrätten?

Om verket är originellt (unikt) har upphovsmannen ett skydd, upphovsrätt, för sitt verk. Det krävs ingen registrering eller liknande för att det upphovsrättsliga skyddet ska gälla. Ett verk som omfattas av upphovsrätt får som regel inte användas utan upphovsmannens tillstånd.

Vilka rättigheter ger upphovsrätten?

Upphovsrätt (också kallad auktorrätt) bygger på idén att den person som har skapat ett verk av en viss verkshöjd också ska ha ensamrätt att bestämma hur detta verk får användas. Upphovsrätten kan skyddas genom bestämmelser om straff för den som utan upphovsmannens medgivande nyttjar verket.

När gäller upphovsrätten?

  • Upphovsrätten gäller under upphovsmannens livstid och under 70 år därefter. När upphovsmannen avlidit bestämmer arvingarna hur verket får användas. En av grundtankarna med upphovsrätt är att upphovsmannen ska få ersättning för sitt arbete.

Vad innebär den ideella upphovsrätten?

  • Den ideella upphovsrätten innebär främst att upphovsmannen har rätt att bli angiven som upphovsman när verket framförs eller används. Den ideella rätten behålls alltid av upphovsmannen.

Vad är upphovsrättsligt skyddade verk?

  • Exempel på upphovsrättsligt skyddade verk är texter i skilda former, alltifrån skönlitteratur (romaner, noveller och dikter) och vetenskapliga skrifter, till föredrag, uppsatser och kompendier, instruktionsböcker, tidningsartiklar och intervjuer. Men också mycket annat skyddas som litterära verk till exempel reklamtexter och slogans.