:

Vart kommer våra kläder från?

Innehållsförteckning:

  1. Vart kommer våra kläder från?
  2. Vilka råvaror består kläder av?
  3. Hur man tillverkar kläder?
  4. Vart färgas kläder?
  5. Vad består polyamid av?
  6. Vad består bomull av?

Vart kommer våra kläder från?

För länge sedan syddes kläder i Sverige, därefter sydeuropeiska länder, sedan Japan och Taiwan. I dag har masstillverkningen av kläder flyttat till länder som Bangladesh, Kambodja, Kina och Vietnam, där det finns gott om billig arbetskraft.

Vilka råvaror består kläder av?

Råvaror till textila material Kläder kan vara gjorda av många olika typer av material. Exempel på vanliga textila material är bomull, lin, ull, viskos och polyester. Textila material kan bestå av konstgjorda eller naturliga fibrer. Tyger består ofta av en blandning av två eller flera textilfibrer.

Hur man tillverkar kläder?

Bomullen fraktas till en textilfabrik där den spinns till tråd. Tråden färgas och vävs till tyg. Textilfabrikens processer kräver mycket energi och vatten, samt kemikalier för färgning och bearbetning av textilierna. På grund av exponeringen för kemikalier är det ofta hälsovådligt att jobba i en tygfabrik.

Vart färgas kläder?

Det finns två olika sätt att färga kläder på, naturligt (av växtpigment) eller kemiskt. Nuförtiden färgas alla kommersiella plagg med kemiska färgningsmetoder. Färgningen sker oftast i varmt vatten genom att blanda färgpulver och andra kemikalier som gör att färgen fixeras på tyget.

Vad består polyamid av?

Polyamid är en starkt, elastiskt material som framställs av olja. Vid tillverkningen av polyamid är det möjligt att skapa mycket tunna, fina trådar vilket gör polyamid till ett av de mest populära materialen inom modebranschen trots att tillverkningen kräver stora mängder farliga kemikalier.

Vad består bomull av?

Bomull är ett textilfiber och ett textilmaterial som kommer från växter av bomullssläktet (från tyskans "Baumwolle" - ull från träd). Bomullens stora tvättålighet, goda slitstyrka och förmågan att svalka i varma klimat har bidragit till att den snabbt fått övertag över lin och ull som textilråvara.