:

Hur fungerar ett eluttag?

Innehållsförteckning:

  1. Hur fungerar ett eluttag?
  2. Varför ska PE vara längre än L och n?
  3. Vad har Skyddsjorden för uppgift?
  4. Vad kan hända om Skyddsledaren har lossnat från metallhöljet på en elektrisk apparat?
  5. När går det ström i Skyddsjordledaren?
  6. Hur fungerar en stickkontakt?
  7. Hur kan det alltid finnas 240 vi våra uttag dygnet runt?
  8. Får man använda en elapparat med klass II utomhus?
  9. Vad står L och n för i el?

Hur fungerar ett eluttag?

Ett vägguttag är via ledningar kopplade till husets gruppcentral. Gruppcentralen (eller elskåpet, säkringsskåpet, proppskåpet eller elcentralen – kärt barn har många namn) ser till att elen i huset fungerar som den ska. Skillnaden på jordade och ojordade uttag är att de är kopplade på olika sätt.

Varför ska PE vara längre än L och n?

Det beror alltså lite på stickproppens konstruktion och var plintarna sitter. Sammanfattning: Den grön-gula skyddsledaren ska vara längre än de övriga, den ska lossna sist och regeln gäller i båda ändarna av anslutningsledningen.

Vad har Skyddsjorden för uppgift?

Den skall säkerställa att ett apparathölje INTE kan få någon farlig potentialskillnad gentemot övriga jordade föremål i omgivningen. Ett "solitt" jordfel i apparaten resulterar normalt i att nätsäkringen löser ut om apparaten har riktig skyddsjord.

Vad kan hända om Skyddsledaren har lossnat från metallhöljet på en elektrisk apparat?

Skyddsledaren leder bort den farliga strömmen om en skyddsjordad elapparat får ett fel så att strömmen når metallhöljet. I en apparatsladd är skyddsledaren grön- och gulrandig.

När går det ström i Skyddsjordledaren?

Om en elektrisk ledare sedan kommer i kontakt med elskåpet uppstår en kortslutning och strömmen leds till jordtaget. Säkringen i det elektriska systemet löser då ut. I det fall där man har långt till jord, kan man använda skyddsjordsledare fram till föremålet som ska skyddas.

Hur fungerar en stickkontakt?

En elektrisk produkt försedd med en platt stickpropp kan anslutas till ett jordat vägguttag. En dubbelisolerad elektrisk produkt kan ha ett anslutningsdon i form av en platt stickpropp, även kallad europropp. Europroppen är inte försedd med bleck för jord men dubbelisolerad och passar i både jordade och ojordade uttag.

Hur kan det alltid finnas 240 vi våra uttag dygnet runt?

Detta för att utformningen av kontakten är olika. Förutom att den fysiska kontakten kan vara annorlunda kan även spänningen i elnätet skilja. Sverige har 230 V medan USA har 110 V. En amerikansk apparat som kopplas in i Sverige kommer förmodligen att gå sönder i och med att vår spänning är mer än dubbelt så hög.

Får man använda en elapparat med klass II utomhus?

Är produkten inte avsedd för utomhusbruk bör du undvika att ta ut den eftersom den inte är byggd för att klara av fukt och kyla. Se också till att du inte använder eller förvarar elprodukter ute när det regnar eller är fuktigt. På en elprodukt som blivit fuktig kan höljet bli spänningsförande och därmed farligt.

Vad står L och n för i el?

Kort sagt, L är en fasledare (ström), N är en neutral ledare (0V) och PE är jord (gul / grön). Men detta gäller bara på konsumentkurser och i ett TN-nätverk. Låt oss se lite mer om hur färgerna på ledningar och elektriska i olika nätspänning används.