:

Vad kan man göra åt svullna ben?

Innehållsförteckning:

 1. Vad kan man göra åt svullna ben?
 2. Varför blir benen svullna?
 3. Varför svullnar mitt ena ben?
 4. Vad är orsaken till att benen svullnar upp vid hjärtsvikt?
 5. Hur får man bort ödem?
 6. Vad göra åt svullna fötter gravid?
 7. Hur vet man om fötterna är svullna?
 8. Vad svullnad?
 9. Varför sväller mina fotleder?
 10. Hur behandlar man ödem?

Vad kan man göra åt svullna ben?

Att lyfta upp benen på en stol eller en kudde hjälper till att lindra svullnad. När du sitter kan du sträcka och böja vristerna och när du står gå upp på tårna och ner. Skaffa gärna stödstrumpor från specialaffärer som säljer dem. Övervikt försämrar blodflödet från benen till hjärtat och får benen att svullna.

Varför blir benen svullna?

Det finns många orsaker till att fötter och ben svullnar. Vanliga orsaker är att man helt enkelt har stått upp för länge, eller suttit länge i bil eller under en lång flygresa och inte rört på benen. Svullnaden kan också bero på att det är varmt ute eller uppstå p.g.a. sjukdom.

Varför svullnar mitt ena ben?

Vid lymfödem svullnar oftast ena benet upp. Det tyder på att det lymfatiska kärlsystemet inte fungerar som det ska. Sjukdomar som påverkar balansen mellan protein, vätska och mineraler påverkar också vätskeutbytet i kroppen. Personer med njur-, lever- eller sköldkörtelsjukdomar har ofta problem med svullna ben.

Vad är orsaken till att benen svullnar upp vid hjärtsvikt?

Man får svullnaden på grund av att man inte har ett normalt vensystem i benen. Blodet forslas från fötterna och upp till hjärtat. För att blodet inte ska rinna neråt igen så finns det klaffar inuti venerna som sluter tätt. När man har sjukdomen så har vissa av klaffarna blivit förstörda.

Hur får man bort ödem?

Även massage kan lindra och minska svullnaden. Att smörja precis där svullnaden finns är också viktigt. I annat fall kan huden bli så spänd att den spricker och en infektion kan då uppstå där svullnaden finns. Att ligga med den drabbade kroppsdelen i högläge kan underlätta, och smärtan blir inte lika påtaglig.

Vad göra åt svullna fötter gravid?

Det är vanligt att få svullna ben och fötter, särskilt mot slutet av graviditeten. Det beror på att blodet cirkulerar annorlunda i kroppen. Svullnaden kan minska om du använder stödstrumpor. Stödstrumpor finns till exempel att köpa på apotek.

Hur vet man om fötterna är svullna?

Vanliga symtom vid lymfödem En svullnad vid exempelvis anklar eller runt armbågar kan synas. Det kan spänna och kännas tungt i kroppsdelen. Du kan få märken på huden efter kläder eller smycken som sitter tight. Om ödemet ökar kan rörlighet och kraft i kroppsdelen minska.

Vad svullnad?

Att råka sträcka, överbelasta eller på annat sätt skada vaden är inte ovanligt. Vaden kan exempelvis svullna, krampa, göra ont och kännas stel när du rör dig. När du får en blodpropp levrar sig blodet i blodkärlen. I värsta fall kan proppen lossna och fastna i lungorna.

Varför sväller mina fotleder?

Du kan få en svullen fotled som ömmar vid olika typer av påfrestningar. Det kan orsakas av träning såsom löpning och påverka leder, muskler, senor och nerver. Detta är ett självläkande tillstånd och kräver oftast ingen behandling. Det kan vara bra att avlasta och vila fotleden en period.

Hur behandlar man ödem?

Alla metoder kan du göra i hemmet efter samråd med lymfterapeut.

 1. Djupandningsövningar som utvidgar bröstkorgen. ...
 2. Fysisk aktivitet. ...
 3. Manuellt lymfdränage – MLD– är en speciell massage, som ökar lymfkärlens pumptakt och löser upp bindväv och fettväv som bildats i svullnaden. ...
 4. Kompression och bandagering.