:

Hur länge har man feber när man har körtelfeber?

Innehållsförteckning:

 1. Hur länge har man feber när man har körtelfeber?
 2. Hur vet man att det är körtelfeber?
 3. Får man träffa folk när man har körtelfeber?
 4. Kan man jobba när man har körtelfeber?
 5. Hur lång tid tar det att bli frisk från körtelfeber?
 6. Vad ska man äta när man har körtelfeber?
 7. Hur smittar Halsböld?
 8. Varför heter det mononukleos?
 9. Måste man ha feber när man har körtelfeber?
 10. Vad händer om man tränar när man har körtelfeber?

Hur länge har man feber när man har körtelfeber?

Körtelfeber är en vanlig virusinfektion. Typiska symptom är feber, svullna lymfkörtlar, ont i halsen, huvudvärk och dålig andedräkt. Det kan ta lång tid för körtelfebern att läka ut, trötthet och feber i flera veckor är inte ovanligt.

Hur vet man att det är körtelfeber?

Vanliga symtom vid körtelfeber:

 1. Du har ont i halsen och har svårt att svälja.
 2. Du har feber.
 3. Du känner dig trött.
 4. Du har ont i huvudet.
 5. Du har ont i kroppen.
 6. Du tappar aptiten.
 7. Du har svullna lymfkörtlar på halsen, i armhålorna och i ljumskarna.
 8. Du har förstorade och röda halsmandlar med en gråvit beläggning.

Får man träffa folk när man har körtelfeber?

Viruset smittar via saliv och drabbar främst barn och tonåringar. Det tar ungefär 4–10 veckor från det att du smittats tills du blir sjuk. Du kan själv sedan smitta andra personer i din omgivning under några veckor. Om du en gång har smittats av körtelfeber blir du immun och kan inte drabbas igen.

Kan man jobba när man har körtelfeber?

Vid medelsvår körtelfeber rekommenderas sjukskrivning på heltid 2-3 veckor. Om feber kvarstår i mer än två veckor kan tröttheten i efterförloppet medföra att upp till fyra veckors heltidssjukskrivning är motiverat. Partiell sjukskrivning ytterligare någon vecka kan därefter vara lämpligt.

Hur lång tid tar det att bli frisk från körtelfeber?

Även om komplikationer kan ses, är sjukdomen ändå godartad och läker nästan alltid utan men, även om förloppet kan vara ganska långdraget (upp till en månad). Trötthet kan kvarstå i upp till ett år. Det är sällsynt att någon dör av körtelfeber.

Vad ska man äta när man har körtelfeber?

Det är viktigt att försöka dricka och äta, även om du inte har så mycket matlust. Både kall och varm dryck har lenande effekt på halsen och det kan även kännas behagligt att äta något kallt som till exempel glass.

Hur smittar Halsböld?

Smittar halsböld? Nej, du kan inte smitta någon annan så den personen också får en halsböld. Däremot är halsböld ofta en följd av halsfluss, som kan smitta andra.

Varför heter det mononukleos?

Körtelfeber, mononukleos eller kyssjuka, är en infektionssjukdom vars främsta symtom är halsont, hög feber och svullna lymfkörtlar i hals, armhålor och ljumskar....Körtelfeber[redigera | redigera wikitext]

Klassifikation och externa resurser
ICD-9075
DiseasesDB4387
Medlineplus000591
eMedicineemerg/319 med/1499

Måste man ha feber när man har körtelfeber?

De flesta har haft körtelfeber utan att veta om det, när de var barn. Hos barn ger infektionen inga eller lindriga symtom. Däremot om en vuxen eller tonåring får körtelfeber kan det ge en kraftig infektion som ger symtom i flera veckor.

Vad händer om man tränar när man har körtelfeber?

En månad efter att du haft körtelfeber bör du undvika kraftig ansträngning och aktiviteter som kan skada mjälten, till exempel kontaktsporter, lagsporter med tacklingar och ridning. Mjälten blir ofta svullen vid körtelfeber och kan brista om du får ett slag mot kroppen.