:

Vad kan man få handikappersättning för?

Innehållsförteckning:

  1. Vad kan man få handikappersättning för?
  2. Vad är huvudregeln för rätt till handikappersättning?
  3. Vad krävs för att få Merkostnadsersättning?
  4. Vilka grupper har alltid rätt till Merkostnadsersättning?
  5. Vad kan man få bidrag för?

Vad kan man få handikappersättning för?

Rätten till handikappersättning har baserats på en sammanvägning av en persons hjälpbehov och merkostnader som uppstått på grund av funktionsnedsättningen. I merkostnadsersättningen har hjälpbehovet lyfts ur eftersom flera insatser kring hjälpbehovet idag tillgodoses av kommunen och regionen.

Vad är huvudregeln för rätt till handikappersättning?

Handikappersättning utges alltid till den som är blind, döv eller gravt hörselskadad om blindheten, dövheten eller hörselskadan inträtt före 65 års ålder. ... Handikappersättning till den som är döv eller gravt hörselskadad utgör 36 procent av prisbasbeloppet om inte stödbehovet ger anledning till högre ersättning.

Vad krävs för att få Merkostnadsersättning?

För att ha rätt till merkostnadsersättning krävs högre merkostnader än vad som tidigare krävdes för att en skattefri merkostnadsdel av vårdbidraget. För att få merkostnadsersättning måste godtagna merkostnader vara minst 12 075 kronor per år utifrån 2022 års prisbasbelopp.

Vilka grupper har alltid rätt till Merkostnadsersättning?

Merkostnadsersättning beviljas för barn och vuxna med funktionsnedsättning. Ersättningen ska kompensera merkostnader till följd av personens funktionsnedsättning och underlätta för deltagande i arbetslivet och det övriga samhällslivet.

Vad kan man få bidrag för?

Stöd och bidrag

  • Ekonomiskt bistånd. Ekonomiskt bistånd kallades tidigare socialbidrag. ...
  • Föräldrapenning. Föräldrapenning är pengar föräldrar kan för att vara hemma med sitt barn istället för att arbeta eller studera. ...
  • Barnbidrag. ...
  • Underhållsstöd. ...
  • Bostadsbidrag. ...
  • Etableringsersättning. ...
  • Sjukpenning. ...
  • Pension.