:

Hur fungerar en bodelning?

Innehållsförteckning:

  1. Hur fungerar en bodelning?
  2. Måste en bodelning registreras?
  3. Hur hittar jag mitt äktenskapsförord?
  4. Hur fungerar det med en bodelningsförrättare?
  5. Hur fördelas tillgångar vid skilsmässa?
  6. Varför registrera bodelning hos Skatteverket?
  7. När registreras en skilsmässa?

Hur fungerar en bodelning?

Att bodela innebär att du och din partner delar upp er egendom mellan er. Tingsrätten kan utse en bodelningsförrättare om ni inte kommer överens. Bodelning kan göras vid en skilsmässa, när ett samboförhållande upphör, när man fortfarande är gift eller när någon i paret dör.

Måste en bodelning registreras?

Bestämmelsen säger att makarna får registrera ett bodelningsavtal hos Skatteverket. Det finns alltså inga krav på att registrera ett bodelningsavtal utan det är frivilligt.

Hur hittar jag mitt äktenskapsförord?

Skatteverket för ett äktenskapsregister, där handlingar så som äktenskapsförord finns registrerade. Hit kan du vända dig för att beställa ut en kopia av ditt äktenskapsförord.

Hur fungerar det med en bodelningsförrättare?

Bodelningsförrättaren ska i första hand försöka ena parterna och träffa en frivillig överenskommelse. Går inte detta kan bodelningsförrättaren genomföra en tvångsdelning. Över bodelningen upprättas en skriftlig handling som undertecknas av bodelningsförrättaren och därefter delges parterna så snart som möjligt.

Hur fördelas tillgångar vid skilsmässa?

1 § äktenskapsbalken ska en bodelning av makarnas egendom ske när äktenskapet upplöses och någon av parterna begär det. De tillgångar som utgör giftorättsgods och ska fördelas lika mellan markarna enligt 10 kap. ... Finns enskild egendom ska den egendomen inte ingå i makarnas bodelning enligt 7 kap. 1 § äktenskapsbalken.

Varför registrera bodelning hos Skatteverket?

För det första kan det finnas en poäng med att registrera bodelningshandlingen hos Skatteverket för att försäkra att handlingen kommer att bevaras för framtiden. Om makarnas överenskommelse om vem som ska äga vad finns bevarad kan framtida tvister antingen förhindras eller bevisningen vara säkerställd inför.

När registreras en skilsmässa?

För att få skilsmässa vänder du dig till tingsrätten. När tingsrätten har beslutat om skilsmässan skickar den ett meddelande om det till Skatteverket som registrerar skilsmässan i folkbokföringen när den är slutgiltig. Motsvarande gäller när en domstol dömt till upplösning av ett registrerat partnerskap.