:

Kan man dra av begravningskostnader i deklarationen?

Innehållsförteckning:

  1. Kan man dra av begravningskostnader i deklarationen?
  2. Finns det skatt på arv?
  3. Vad ska ett dödsbo deklarera för år efter dödsfallsåret?
  4. När upphör ett dödsbo?
  5. Vad är tillgångar på dödsbo?
  6. Vad gäller vid försäljning av dödsbo?

Kan man dra av begravningskostnader i deklarationen?

Ann-Christin Ahl Nilsson svarar: Tyvärr så kan hon inte göra några avdrag för begravningskostnaderna, vare sig i sin egen eller sin avlidne makes deklaration. Dessa kostnader är inte avdragsgilla i deklarationen. Däremot bör de ha tagits upp som en skuld i den bouppteckning som upprättades efter den avlidne maken.

Finns det skatt på arv?

Arvsskatten är slopad från och med den 1 januari 2005.

Vad ska ett dödsbo deklarera för år efter dödsfallsåret?

  • Ett dödsbo ska deklarera för år efter dödsfallsåret om boet har haft inkomst av tjänst, kapital eller näringsverksamhet på sammanlagt 100 kronor eller mer har ägt en eller flera fastigheter den 1 januari inkomståret

När upphör ett dödsbo?

  • Samma dag som en person dör övergår det som personen ägde, avtal och skulder till ett dödsbo. Ett dödsbo upphör när arvskiftet är klart, det vill säga när den dödas eventuella tillgångar har delats upp mellan arvingarna.

Vad är tillgångar på dödsbo?

  • Som tillgångar räknas pengar, lösöre (till exempel möbler, bilar, smycken), bostad och eventuella skulder. Det är oftast dödsbodelägarna, alltså arvingarna, som tar hand om dödsboet. I många fall är detta någon eller några närstående, till exempel en efterlevande make/maka, sambo, barn eller någon annan släkting.

Vad gäller vid försäljning av dödsbo?

  • Skatt vid försäljning av dödsbo. När ett dödsbo har sålt en bostad deklareras försäljningen året efter. Har bostaden sålts med vinst kommer vinsten att beskattas. Därför är det viktigt att avsätta pengar för att betala skatten. I de allra flesta fall gäller samma skatteregler för dödsbon som för privatpersoner.