:

Varför bärgades Vasa?

Innehållsförteckning:

  1. Varför bärgades Vasa?
  2. Vart bärgades Vasa?
  3. Vilken dykare ledde bärgningen av Vasa?
  4. Hur hittade man vasaskeppet?
  5. När sjönk regalskeppet Vasa?
  6. Vart var vasaskeppet på väg?
  7. När förliste Vasa?

Varför bärgades Vasa?

Anders Franzén letade efter tolv skepp Anders Franzén, mannen som år 1956 hittade Vasa, gjorde upp en förteckning över tolv örlogsskepp som förlorats med man och allt. Hans utgångspunkt var att Östersjön var unik så till vida att här saknades skeppsmask – den lilla mussla som i saltare hav förstör allt trä.

Vart bärgades Vasa?

10 augusti 1628 beordrade kapten Söfring Hansson att Vasa skulle sätta segel på sin jungfrufärd mot ankringsplatsen vid Älvsnabben i Stockholms skärgård där hon skulle ta ombord soldater och proviant.

Vilken dykare ledde bärgningen av Vasa?

Utställningen Bärgningen berättar händelseförloppet från att Vasa åter lokaliserades av Anders Franzén 1956 till att hon bröt vattenytan 1961.

Hur hittade man vasaskeppet?

Privatforskaren Anders Franzén hade under en längre tid sökt på Stömmens botten efter Vasa. Med hjälp av dragg och propplod hittade han i augusti 1956 till slut var Vasa låg någonstans. Det svåra var hur man skulle få upp henne, och det fanns många idéer på hur man skulle göra.

När sjönk regalskeppet Vasa?

På bara några minuter vändes glad feststämning till katastrof och mänsklig tragedi. Det var den 10 augusti 1628 när det som skulle vara Östersjöns mest fruktade krigsskepp, Vasa, gick under i Stockholms ström inför ögonen på dem som byggt henne.

Vart var vasaskeppet på väg?

Sverige hade flera krigsskepp men inget hade så många och tunga kanoner som Vasa. Vasa skulle nog ha seglat vidare till Polen. Sverige och Polen hade legat i fejd med varandra i flera år och fejden gällde bland annat vem som skulle vara Sveriges kung? I Polen fanns Sigismund, Gustav II Adolfs kusin.

När förliste Vasa?

Det var den 10 augusti 1628 när det som skulle vara Östersjöns mest fruktade krigsskepp, Vasa, gick under i Stockholms ström inför ögonen på dem som byggt henne.