:

Vad krävs för att vara nämndemän?

Innehållsförteckning:

  1. Vad krävs för att vara nämndemän?
  2. Hur funkar förvaltningsrätten?
  3. Vad gör förvaltningsrätten?
  4. Är Förvaltningsrätten i Uppsala en förvaltningsmyndighet?
  5. Hur går de till när hovrätt dömer?

Vad krävs för att vara nämndemän?

Nämndemän måste även vara lämpliga för uppdraget med hänsyn till: Omdöme. Självständighet. Laglydnad....Behörighetskraven innebär att en nämndeman måste vara:

  • Myndig.
  • Svensk medborgare.
  • Folkbokförd inom kommunen/länet. Nämndeman i tingsrätt måste vara folkbokförd i den kommun eller del av kommunen som hör till tingsrätten.

Hur funkar förvaltningsrätten?

Förvaltningsrätten avgör tvister mellan enskilda personer och myndigheter och tvister mellan företag och myndigheter. Det är till förvaltningsrätten det går att överklaga ett myndighetsbeslut från till exempel Försäkringskassan, Skatteverket eller kommunens socialtjänst.

Vad gör förvaltningsrätten?

Förvaltningsrätt är en allmän förvaltningsdomstol och handlägger i första instans mål som främst rör tvister mellan enskilda personer och myndigheter. Förvaltningsrätterna har ersatt de tidigare länsrätterna. Det kan gälla ett skattemål, tvist med Försäkringskassan, kommunen eller socialnämnden.

Är Förvaltningsrätten i Uppsala en förvaltningsmyndighet?

Förvaltningsrätten är första instans bland de allmänna förvaltningsdomstolarna.

Hur går de till när hovrätt dömer?

De som dömer i ett tvistemål i hovrätten är oftast tre juristdomare. Om målet i tingsrätten har avgjorts av tre domare är det fyra domare som dömer i hovrätten. I mål som rör familjen deltar ibland två nämndemän i dömandet. Nämndemännens uppgift är att tillsammans med juristdomarna döma i målet.