:

Vad ska man göra när man har mens?

Innehållsförteckning:

  1. Vad ska man göra när man har mens?
  2. Vad kan man göra för att få igång mensen?
  3. Vad händer om man har samlag under mensen?
  4. Vad kan man göra för att förkorta mensen?
  5. Hur påverkas humöret av mens?
  6. Vad kan man göra för att få igång ägglossning?
  7. Hur Sen får mensen vara?

Vad ska man göra när man har mens?

Men det kan vara bra om du vill få hjälp med till exempel mensskydd, värktabletter, nya lakan om menskyddet har läckt eller om du undrar över något. Även skolsköterskan kan hjälpa till med mensskydd eller om du har frågor om mens. Skolsköterskan kan också hjälpa till att berätta för någon vuxen hemma om du vill.

Vad kan man göra för att få igång mensen?

Du ska alltid kontakta en ungdomsmottagning eller vårdcentral om mensen försvinner i mer än ett halvår. Då får du hjälp att ta reda på varför den inte kommer. Du kan få tabletter som sätter igång mensen igen, om det behövs.

Vad händer om man har samlag under mensen?

Att ha samlag under mensen är något som upplevs väldigt individuellt, men visst går det bra att ha samlag om kvinnan har lust till sexuella aktiviteter då. Under mensen är det emellertid en något större infektionsrisk för kvinnan. Risken för hiv är också större under mensen eftersom hiv-virus finns i blodet i hög grad.

Vad kan man göra för att förkorta mensen?

Preventivmedel med hormoner gör att du får mer regelbunden mens, eller att den försvinner helt. Du kan till exempel få p-ring, p-piller, p-plåster eller andra läkemedel som innehåller hormoner. Om du vill bli gravid finns det olika behandlingar beroende på vad som är orsaken till att du inte blir gravid.

Hur påverkas humöret av mens?

PMS kan kännas på olika sätt Du kan känna en eller flera av de här sakerna dagarna före mens: Du känner dig irriterad och lättretlig. Du känner dig orolig eller får ångest. Du får snabba humörsvängningar.

Vad kan man göra för att få igång ägglossning?

Om ägg och ägglossning När ett ägg är moget lossnar det från äggstocken och fångas upp av äggledaren. Det lossnar ungefär ett ägg i månaden. I äggledaren kan ägget bli befruktat av en spermie. Spermier kan överleva i äggledarna i cirka fem dygn.

Hur Sen får mensen vara?

Att mensen inte kommer exakt är normalt, en menscykel ligger vaniigtvis på 28-30 dagar, men kan även vara kortare eller längre. Med menscykel menas; från en mens första dag till nästa mens första dag. Vissa kvinnor har oregelbunden mens hela livet.