:

Vad beror ögoninflammation på?

Innehållsförteckning:

  1. Vad beror ögoninflammation på?
  2. Hur ser en ögoninflammation ut?
  3. Varför är ögoninflammation smittsamt?
  4. Vad är ögoninflammation hos barn?
  5. Hur kan man behandla ögoninflammation med antibiotika?
  6. Varför är inflammation väldigt smittsamt?

Vad beror ögoninflammation på?

Vad är en ögoninflammation? Ögoninflammation är en inflammation i ögats bindhinna, den tunna genomskinliga slemhinna som täcker insidan av ögonlocken och ögonvitan. I de allra flesta fall beror den på ett virus men kan ibland bero på bakterier eller en allergisk reaktion.

Hur ser en ögoninflammation ut?

Vid ögoninflammation kan ögat bli rött och rinnigt, och det kan bildas var. Ögoninflammation betyder att det blivit en inflammation i ögats bindehinna. Det är den tunna och genomskinliga slemhinna som täcker ögonvitan och insidan av ögonlocken. Ögoninflammation kallas också konjunktivit.

Varför är ögoninflammation smittsamt?

  • Ögoninflammation är väldigt smittsamt. Ögoninflammation orsakad av virus kan smitta genom luften. Viruset sprids som ett moln när någon smittad nyser eller hostar. Ögoninflammation orsakad av bakterier eller virus smittar också genom direktsmitta. Om du gnuggar dig i ögonen och sedan tar på något kan den som sedan tar på samma ställe bli smittad.

Vad är ögoninflammation hos barn?

  • Ögoninflammation hos barn. Ögoninflammation är vanligt hos barn, särskilt barn under fyra år. Den vanligaste orsaken är virus och det är vanligt att få ögoninflammation i samband med en förkylning. Det är också relativt vanligt att barn får inflammationer i ögonen orsakade av bakterier.

Hur kan man behandla ögoninflammation med antibiotika?

  • Behandling vid ögoninflammation I de flesta fall behövs inte någon ytterligare behandling än det du kan göra själv. Om infektionen beror på bakterier skriver läkare ibland ut ögondroppar med antibiotika.

Varför är inflammation väldigt smittsamt?

  • Ögoninflammation är väldigt smittsamt. Ögoninflammation orsakad av virus kan smitta genom luften. Viruset sprids som ett moln när någon smittad nyser eller hostar. Ögoninflammation orsakad av bakterier eller virus smittar också genom direktsmitta.