:

Vad är sexuella trakasserier på jobbet?

Innehållsförteckning:

  1. Vad är sexuella trakasserier på jobbet?
  2. Hur utreder man sexuella trakasserier?
  3. Vad ska man göra om man blir utsatt för trakasserier?
  4. Vilka krav ställs på arbetsgivaren om det framkommer att någon känner sig utsatt för trakasserier?
  5. Vem utreder sexuella trakasserier?
  6. Kan man få sparken för sexuella trakasserier?
  7. Vad är straffet för sexuella trakasserier?
  8. Hur anmäler man kränkning?

Vad är sexuella trakasserier på jobbet?

Sexuella trakasserier är ett agerande av sexuell natur som kränker någons värdighet. Förutom kommentarer och ord kan det vara att någon till exempel tafsar eller kastar närgångna blickar. Det kan också handla om ovälkomna komplimanger, anspelningar, sms och bilder av sexuell natur.

Hur utreder man sexuella trakasserier?

När du som arbetsgivare får reda på att en anställd känt sig eller känner sig trakasserad ska du utan dröjsmål utreda vad som hänt. För att ta reda på de närmare omständigheterna bör du i första hand prata med den som känner sig utsatt och den eller de som pekas ut som trakasserande.

Vad ska man göra om man blir utsatt för trakasserier?

Kontakta en chef, arbetsgivaren eller skyddsombudet om trakasserierna händer på ditt jobb. Kontakta diskrimineringsombudsmannen om du har sagt till chefen, men trakasserierna fortsätter. Det är viktigt att anmäla. Personen som utsätter dig för sexuella trakasserier, utsätter kanske också andra personer.

Vilka krav ställs på arbetsgivaren om det framkommer att någon känner sig utsatt för trakasserier?

Det ligger i arbetsgivarens skyldighet att utreda vad som hänt om en person utsätts för diskriminering, alla former av trakasserier, repressalier eller kränkande särbehandling. ... Utredningsskyldigheten gäller trots att en utsatt medarbetare inte vill att det ska utredas.

Vem utreder sexuella trakasserier?

Du ska utreda påståendena och vid behov vidta åtgärder för att förhindra fortsatta trakasserier enligt skyldigheten i diskrimineringslagen. Polisen ska utreda om det har skett ett brott mot bestämmelserna i brottsbalken.

Kan man få sparken för sexuella trakasserier?

Innehåller anklagelserna om kränkningar och trakasserier också brottsliga handlingar som exempelvis våldtäkt, sexuellt ofredande eller sexuellt utnyttjande kan det vara skäl för avsked. Exempelvis kan det vara så att det inte behövs någon skriftlig varning innan en arbetsrättslig process om avsked kan inledas.

Vad är straffet för sexuella trakasserier?

Sexuellt ofredande Straffet är böter eller fängelse i högst två år. Till sexuellt ofredande räknas även blottning och liknande handlingar som är ägnat att väcka anstöt.

Hur anmäler man kränkning?

Den som har gjort sig skyldig till ett brott kan dömas till ett straff och/eller bli skyldig att betala skadestånd. Om du till exempel blivit kränkt, sexuellt ofredad, trakasserad eller utsatt för våld av en privatperson, kan du anmäla det till polisen. Vi akuta hot ring alltid 112!