:

Är melatonin receptfritt i Sverige?

Innehållsförteckning:

  1. Är melatonin receptfritt i Sverige?
  2. Varför kan man inte köpa melatonin?
  3. När blev melatonin receptfritt?
  4. Kan man ta melatonin varje kväll?
  5. Hur får man mer melatonin?

Är melatonin receptfritt i Sverige?

Du kan få medicinen om du är över 55 år. Melatonin kan köpas receptfritt i förpackning på 10 stycken för korttidsbehandling vid jetlag hos vuxna.

Varför kan man inte köpa melatonin?

Melatonin är ett kroppseget sömnhormon som de senaste åren har fått en kraftigt ökad användning som behandling mot sömnstörningar hos barn och unga. Ännu finns dock inga godkända läkemedel med den indikationen tillgängliga på marknaden, utan försäljningen har gällt en så kallad lagerberedning med rikslicens.

När blev melatonin receptfritt?

I Sverige klassas melatonin som ett läkemedel, som sedan oktober 2020 säljs receptfritt i mindre förpackningar. Större förpackningar kräver recept. I till exempel USA klassas dock melatonin som ett kosttillskott.

Kan man ta melatonin varje kväll?

Den rekommenderade dosen är 2 mg en gång dagligen och denna dosering kan bibehållas i upp till tretton veckor. Kortverkande melatonin är inte godkänt i Sverige, utan kan endast förskrivas off-label, exempelvis i form av ex temporeprodukten Melatonin AGB.

Hur får man mer melatonin?

Rekommenderad startdos är 1 till 2 mg 30-60 minuter före sänggåendet. Om ingen förbättring ses i dina/ditt barns symtom kan läkaren öka dosen av Melatonin AGB för att hitta den lämpligaste dosen för dig/ditt barn. Den högsta dagliga dos som du/ditt barn kommer att få är 5 mg.