:

Måste man ha tillstånd för att sälja lotter?

Innehållsförteckning:

  1. Måste man ha tillstånd för att sälja lotter?
  2. Får man anordna ett lotteri?
  3. Vad gäller för lotterier?
  4. Vad gäller för lotteri?
  5. Hur gör man ett lotteri?
  6. Hur gör man ett Vinlotteri?
  7. Vad gäller vid tävling?

Måste man ha tillstånd för att sälja lotter?

Du som vill ordna lotteri för allmänheten måste ha tillstånd. Tillstånd till lotteri lämnas enligt huvudregeln enbart till ideella föreningar som bedriver allmännyttig verksamhet. Det är kommunen eller Spelinspektionen som hanterar lotteritillstånd beroende på vilket geografiskt område ansökan gäller.

Får man anordna ett lotteri?

Om en förening vill anordna ett större lotteri så krävs det tillstånd, men gäller det mindre lotterier behövs inget tillstånd. Här får du veta vad som gäller. Lotterilagen reglerar enbart lotterier som anordnas för allmänheten.

Vad gäller för lotterier?

Huvudregeln är att lotterier inte får anordnas utan tillstånd (9 § lotterilagen). I princip är det bara ideella föreningar som bedriver allmännyttig verksamhet som kan få tillstånd (15 § lotterilagen).

Vad gäller för lotteri?

Med lotteri avses en verksamhet där en eller flera deltagare, med eller utan insats, vinner något som har ett högre värde än vad var och en av de övriga deltagarna kan få (3 § lotterilagen). ... Lotterilagen tillämpas bara på lotterier som är anordnade för allmänheten (1 § lotterilagen).

Hur gör man ett lotteri?

Lotterier får efter tillstånd anordnas av allmännyttiga ideella föreningar. Ansökan om registrering eller ansökan om lotteritillstånd ska ske på särskilda blanketter. Vanligtvis är det kommunens fritids- eller kulturförvaltning, eller en sammanslagning av dem båda, som handlägger lotteritillstånd.

Hur gör man ett Vinlotteri?

Om ni exempelvis är tio personer som kommer att delta kan du helt enkelt klippa ut tio lappar och sedan skriva förstaplats, andraplats och tredjeplats på tre av dem och lämna de andra tomma. Om du vill göra det lite roligare kan du skriva ut roliga bilder istället för att ha handskrivna lappar.

Vad gäller vid tävling?

Den svenska lagstiftningen skilde på lotterier och tävlingar, men den 1 januari 2019 kom det en ny lotterilagstiftning. Den nya lagen innebär att du inte behöver ha något tillstånd för att arrangera tävlingar där en vinnare lottas ut.