:

Hur ser man att en lastbil har släp?

Innehållsförteckning:

  1. Hur ser man att en lastbil har släp?
  2. Får man bygga eget släp?
  3. Vad räknas som Efterfordon?
  4. Hur stor del av lastvikten måste Lastsäkringen kunna klara?
  5. Vilket är det bästa släpet?

Hur ser man att en lastbil har släp?

Med B-körkort är det fritt fram om släpvagnens totalvikt är högst 750 kilo. Om den är tyngre får inte släpvagnens och bilens sammanlagda totalvikt vara högre än 3 500 kilo. I annat fall krävs B utökat alternativt BE-körkort, för personbil med tungt släp.

Får man bygga eget släp?

Här finns information till dig som har byggt en släpvagn men inte är en registrerad yrkesmässig tillverkare hos Transportstyrelsen. Innan du kan din egenbyggda släpvagn registrerad behöver du ansöka om ursprungskontroll med beskrivningen egen tillverkning.

Vad räknas som Efterfordon?

Ett efterfordon är ett redskap eller annat som inte är en släpvagn eller ett terrängsläp men som är kopplat till en bil, en traktor, ett motorredskap eller terrängmotorfordon. Ett efterfordon är inte avsett för att frakta gods.

Hur stor del av lastvikten måste Lastsäkringen kunna klara?

Normalt är det vid bromsning som den största påfrestningen på lasten och lastsäkringen förekommer. Detta innebär att lastsäkringarna minst måste tåla: 80 % av lastvikten framåt. 50 % av lastvikten bakåt och åt sidorna.

Vilket är det bästa släpet?

Vilken modell du väljer är lika mycket en smaksak som en fråga om kvalitet och pris. Utgå från den last du oftast drar, det går alltid att hyra ett extra släp vid speciella behov. Obromsade, lätta släpvagnar blev populära när hastighetsgränsen för dem höjdes till 80 km/h. För tung last är en bromsad vagn dock bättre.