:

Vad innebär det att ha en utvecklingsstörning?

Innehållsförteckning:

  1. Vad innebär det att ha en utvecklingsstörning?
  2. Vad är förståndshandikappad?
  3. Vad betyder Gil?
  4. Får man säga rörelsehindrade?
  5. Vilka orsaker kan finnas till att en person drabbas av en utvecklingsstörning?

Vad innebär det att ha en utvecklingsstörning?

Intellektuell funktionsnedsättning innebär en nedsatt intellektuell förmåga och en samtidig nedsatt adaptiv förmåga, vilket betyder svårigheter till anpassning vid vardagliga aktiviteter.

Vad är förståndshandikappad?

Att ha en intellektuell funktionsnedsättning innebär att ha svårt att förstå och lära sig vissa saker. Det finns olika grader av intellektuell funktionsnedsättning. Bra rutiner och hjälpmedel kan göra vardagen lättare. Intellektuell funktionsnedsättning kallas även utvecklingsstörning.

Vad betyder Gil?

GIL står för Göteborgskooperativet för Independent Living. Det är ett himla långt namn så vi brukar nöja oss med att säga GIL. Men kooperativet har alltså arv från Independent Living-rörelsen, en rörelse som utgår från principen att den som har en funktionsnedsättning själv bäst vet hur den vill leva sitt liv.

Får man säga rörelsehindrade?

Socialstyrelsen i Sverige rekommenderar att man inte längre använder ordet "handikapp". I stället ska vi i svenskan använda "funktionsnedsättning" då vi talar om nedsättningen i funktionsförmågan och "funktionshinder" då vi talar om hur det påverkar förhållandet till omgivningen.

Vilka orsaker kan finnas till att en person drabbas av en utvecklingsstörning?

Det finns många orsaker till utvecklingsstörning. Det kan vara en kromosomförändring, en fosterskada eller en annan skada man fick när man föddes. Olyckor och sjukdomar under uppväxtåren kan också genom skador orsaka utvecklingsstörning.