:

Får man sjukpenning på sommarjobb?

Innehållsförteckning:

  1. Får man sjukpenning på sommarjobb?
  2. Kan Försäkringskassan se om jag studerar?
  3. Kan man få CSN och Försäkringskassan?
  4. Är studiemedel sjukpenninggrundande?
  5. Är min SGI skyddad när jag studerar?
  6. Kan man få aktivitetsersättning när man studerar?
  7. Kan man få CSN om man är föräldraledig?
  8. Kan man studera och få aktivitetsersättning?

Får man sjukpenning på sommarjobb?

Om man blir sjuk under sommarjobbet ska man ringa arbetsgivaren. Varar anställningen minst en månad har man rätt till sjuklön. Den första dagen är en karensdag, vilket innebär att man inte får någon ersättning. Är anställningen kortare än en månad har man rätt till sjuklön när anställningen varat i 14 kalenderdagar.

Kan Försäkringskassan se om jag studerar?

Det är Försäkringskassan som beräknar din SGI. Din SGI kan påverkas om du börjar studera. Om du studerar utan studiemedel kan du i vissa fall förlora din SGI. ... Du får normalt behålla din SGI om du läser på minst halvtid på en utbildning som ger rätt till studiemedel.

Kan man få CSN och Försäkringskassan?

Det beror på vilket studiestöd du har. Om du har aktivitetsersättning på heltid (100 procent) kan du inte studiemedel för samma period. Om du däremot får aktivitetsersättning på 50 procent kan du kombinera med studiemedel på 50 procent.

Är studiemedel sjukpenninggrundande?

Regeln ovan stadgar att man erhåller SGI-skydd endast under förutsättningen att man uppbär studiestöd. Det innebär att du måste ta ut studiemedel för att få din SGI skyddad under studietiden, om du nu inte skulle studera på Universitet/Högskola på halvtid enligt paragrafen.

Är min SGI skyddad när jag studerar?

Under studier är SGI:n vilande och den försäkrade kan inte få någon sjukpenning grundad på den vilande SGI:n förrän studierna har avslutats. En studerande kan dock vid sjukdom under studietiden få sjukpenning baserad på sådant arbete som sker vid sidan av studierna, s.k. studietids-SGI (26 kap. 19 § SFB).

Kan man få aktivitetsersättning när man studerar?

Om studierna går bra kan du efter 6 månader ansöka om vilande aktivitetsersättning för studier i ytterligare arton månader. Det betyder att du under tiden du studerar har kvar rätten till aktivitetsersättning, men den betalas inte ut.

Kan man få CSN om man är föräldraledig?

Ja, det kan du. Föräldrapenningen räknas som en inkomst, och inkomsten påverkar inte dina studiemedel så länge den är lägre än ditt fribelopp. Däremot är det inte säkert att Försäkringskassan beviljar dig föräldrapenning när du studerar. Därför bör du ställa din fråga även till Försäkringskassan.

Kan man studera och få aktivitetsersättning?

Om du har aktivitetsersättning och vill prova på att studera kan du ansöka om att behålla din aktivitetsersättning under 6 månader. Det kallas för prövotid för studier. Under prövotiden för studier kan du studera i högst sex månader utan att din ersättning minskar.