:

Får man strejka när som helst?

Innehållsförteckning:

  1. Får man strejka när som helst?
  2. Vad är skillnaden mellan strejk och lockout?
  3. Vad innebär det att strejka?
  4. Får oorganiserade arbetstagare strejka?
  5. Vad betyder det att strejka?

Får man strejka när som helst?

Det finns dock vissa regler för när man kan gå ut i strejk och inte, och hur det får gå till. Ingen strejk under rådande kollektivavtal. Den viktigaste regeln är att man endast har rätt att gå ut i strejk så länge ett kollektivavtal inte gäller. Finns det ett giltigt kollektivavtal är det alltså förbjudet att strejka.

Vad är skillnaden mellan strejk och lockout?

Strejk, blockad och lockout Vid strejk planerar Kommunal vilka som ska strejka, och när. ... En lockout - utelåsning - betyder att en arbetsgivare stänger ute de anställda från arbetet. Om facket utlyser strejk för en del av arbetsstyrkan kan arbetsgivaren svara med en lockout av hela arbetsstyrkan.

Vad innebär det att strejka?

Det innebär strejk eller övertidsblockad. Arbetsgivarna tar ibland till lockout och stänger arbetsplatsen. Strejk är den vanligaste åtgärden ett fackförbund kan använda i en konflikt för att få igenom medlemmarnas krav på bättre anställningsvillkor. Att få strejka är en rättighet som skyddas enligt grundlagen.

Får oorganiserade arbetstagare strejka?

Oorganiserade arbetstagare är inte medlemmar i något fackförbund. De omfattas således inte av organisationernas beslut och är inte på något sätt skyldiga att efterkomma deras beslut om t. ex. strejk.

Vad betyder det att strejka?

Strejk är en så kallad stridsåtgärd från arbetstagarnas/fackets sida under en konflikt med arbetsgivare. Strejk innebär att arbetstagare, via sitt fackförbund, lägger ned sitt arbete på en arbetsplats. Detta görs som en påtryckning i förhandlingar om lön och villkor med arbetsgivare.