:

Är det okej att säga same?

Innehållsförteckning:

  1. Är det okej att säga same?
  2. Får man säga Lappsjuka?
  3. Är det fel att säga Lappland?
  4. Vad ska man kalla Lappland?
  5. Vad är Lappland?
  6. Vad betyder L ordet?
  7. Vad heter Lapporten på samiska?
  8. Varför heter Lapporten?

Är det okej att säga same?

Lapp[redigera | redigera wikitext] Under senare decennier har i stället ordet same kommit till allmän användning i det svenska språket. Den förändringen är i överensstämmelse med den i modernt språkbruk tillämpade principen att inte benämna folkgrupper med begrepp de inte vill använda själva.

Får man säga Lappsjuka?

Lappsjuka är en vardaglig benämning på ett nedstämt sinnestillstånd som människor kan komma i när de vistats i en öde trakt under längre tid på grund av de är vana att befinna sig i en mer social kontext. Nedstämdheten är ingen medicinsk åkomma, men termen är en vedertagen populärdefinition.

Är det fel att säga Lappland?

- I min värld är det självklart att samer själva ska få använda det ord de själva tycker är bäst för att beskriva sig eller kategorisera sig. Men att resten, som inte är samer, nog bör ta till sig att ordet lapp idag är ett olämpligt ord och ett nedsättande ord. Så är den allmänna uppfattningen.

Vad ska man kalla Lappland?

Det samiska hembygdsområdet heter Sápmi på samiska och namnet används alltmer också på svenska. Vi rekommenderar att medierna använder namnet Sápmi i texter om samernas hembygdsområde. Landskapsnamnet Lappland kan användas i sammanhang som inte direkt berör samer eller samiska frågor.

Vad är Lappland?

Inom svensk namnforskning har Lappland uppfattats som 'lapparnas land' (Ståhl 1970:142, Pamp 1988:83). Lappi är det finska namnet på Lappland, men betecknar också lapska språket, och i äldre språk (Kalevala) 'same', medan lappalainen i nutida finska motsvarar svenskans lapp 'same'.

Vad betyder L ordet?

- Jag tycker att det är viktigt att belysa att L-ordet faktiskt används i sociala medier, och att samer blir utsatta för rasism, och att det faktiskt är väldigt normaliserat. ...

Vad heter Lapporten på samiska?

Lapporten heter på nordsamiska: Čuonjávággi, "Fjällgåsdalen". Trevligare om använder det rätta/äldre namnet. På samiska eller svenska.

Varför heter Lapporten?

Sofia Jannok menar att namnet Lapporten bygger på ett skällsord för samer. ... Dels har man underkänt det riktiga namnet som de första människorna har satt på den här dalgången, dels har man satt ett namn som har ett skällsord för folket som har levt där i alla tider.