:

Måste man säga hen?

Innehållsförteckning:

  1. Måste man säga hen?
  2. Varför ska man säga hen?
  3. Vad kan man använda istället för hen?
  4. Är hen akademiskt?
  5. Hur skriver man könsneutralt?
  6. När använder man henne och honom?
  7. När var första gången som pronomenet hen föreslogs i svenska språket vilket år?

Måste man säga hen?

Hen är ett svenskt könsneutralt personligt pronomen som används på samma sätt som orden han och hon. Ordet kan användas då köns eller genustillhörigheten är okänd, oväsentlig eller ska otydliggöras. Ordet kan även användas om personer som inte vill kallas han eller hon - ett pronomen för ett tredje kön.

Varför ska man säga hen?

Hen används som ett könsneutralt pronomen istället för han eller hon. En anledning att använda hen kan vara att personen som beskrivs inte vill definiera sig som vare sig man eller kvinna.

Vad kan man använda istället för hen?

Fortsättning på hen-debatten Det är alltså inte en nyhet på samma sätt som hen är. En är faktiskt ett gammalt pronomen men har inte använts i skriftspråket på det här sättet tidigare, säger Ann-Catrine Edlund, som är språkvetare på Umeå universitet. Språkligt är det inte fel att säga eller skriva en istället för man.

Är hen akademiskt?

Hen förekommer i många olika typer av texter, allmänna samt formella men framförallt i statiska informationstexter samt nyhetstext. Den funktion som hen har i texten är indefinit. Medvetenheten om hen är hög men attityden är att man ska använda hen med försiktighet.

Hur skriver man könsneutralt?

När du skriver ska du kunna använda en och samma personbeteckning om både kvinnor och män. Använd därför könsneutrala personbeteckningar när du skriver om någon. I svenskan blir det vanligare och vanligare med köns- neutrala personbeteckningar, men det finns några könsbundna beteckningar som hänger kvar.

När använder man henne och honom?

Man använder alltid hon, henne och hennes när man syftar på flickor och kvinnor. Man använder alltid han, hans och honom när man syftar på pojkar och män. När man syftar på ett djur kan man använda både han, hon och den/det formerna. Man använder den/det när man syftar på sådant som inte är människor.

När var första gången som pronomenet hen föreslogs i svenska språket vilket år?

4.1. Att introducera ordet hen som ett könsneutralt pronomen för generisk syftning föreslogs redan 1966 av Rolf Dunås i en språkspalt i Upsala Nya Tidning (Lindgren 2007:239), men fick då inget större gehör.