:

Kan man stycka av en jordbruksfastighet?

Innehållsförteckning:

  1. Kan man stycka av en jordbruksfastighet?
  2. Kan det vara problematiskt att minska en Skogsfastighets omfång?
  3. Kan Lantmäteriet neka avstyckning?
  4. Hur stor tomt får man stycka av?
  5. Kan man överklaga avstyckning?

Kan man stycka av en jordbruksfastighet?

Avstyckning är när en bit mark avskiljs från en fastighet och bildar en ny egen fastighet. Det kan exempelvis ske i samband med att någon köpt mark för att bygga ett bostadshus. Man kan även stycka av en fastighet utan att det finns något köp som grund.

Kan det vara problematiskt att minska en Skogsfastighets omfång?

En fastighetsbildning ska ha lämpliga ändamål och hänsyn ska tas till läget, omfång och andra faktorer. I 3 kap 7 § finns en specialregel för skogsfastigheter. Om en skogsfastighet ska delas måste får delningen inte leda till att möjligheten att bruka skogen försämras i betydande grad.

Kan Lantmäteriet neka avstyckning?

Det är inte tomtens storlek som avgör om du får stycka av. Tomten ska vara lämplig för ändamålet och ett förhandsbesked om bygglov krävs innan du kontaktar Lantmäteriet. Ett förhandsbesked om bygglov kräver inte en färdig husritning.

Hur stor tomt får man stycka av?

Det finns inget enkelt svar på var du får stycka av en tomt Svaret på var du får stycka av en tomt beror helt på förutsättningarna på din fastighet. Det beror också på hur kommunens markanvändningsstrategi ser ut och om det du vill använda den nya tomten till går i linje med kommunens plan för området.

Kan man överklaga avstyckning?

Överklagas inget beslut kommer avstyckningen att registreras i fastighetsregistret och i en digital registreringskarta. En förrättningsakt med handlingar som varit relevanta för processen skickas sedan ut till den som angetts som mottagare av förrättningsakten i ansökan.