:

Måste man säga sitt personnummer till polisen?

Innehållsförteckning:

  1. Måste man säga sitt personnummer till polisen?
  2. Vad händer om polisen tar ditt personnummer?
  3. Hur kan du få ett personnummer i Sverige?
  4. Vad är personnummer och samordningsnummer?
  5. Hur infördes personnummer i Sverige?

Måste man säga sitt personnummer till polisen?

(14 § polislagen) Vilket innebär att polisen kan ta med personen till en polisstation eller annan plats för att hämta in information om personens identitet. Sammanfattningsvis, i allmänhet har man ingen skyldighet att uppge sitt personnummer till vem som helst på allmän plats.

Vad händer om polisen tar ditt personnummer?

Skyldighet att uppge personnummer: Polisen kan begära att få se din legitimation om du exempelvis misstänkts för ett brott (se 14 § polislagen). ... Att du har vägrat uppge ditt personnummer är inget som ger poliserna en rätt att omhänderta dig med stöd av 13 § polislagen.

Hur kan du få ett personnummer i Sverige?

  • Du kan i vissa fall få ett personnummer även om du inte folkbokförs. Det gäller om du har diplomatisk immunitet och vistas i Sverige under minst ett år, till exempel om du är anställd vid en utländsk ambassad eller vissa internationella organisationer. Personnummer tilldelas i dessa fall på begäran av Regeringskansliet.

Vad är personnummer och samordningsnummer?

  • Personnummer och samordningsnummer. Alla personer som folkbokförs i Sverige får ett personnummer som identitetsbeteckning. Personnumret får du av Skatteverket. Samordningsnummer är en identitetsbeteckning för personer som inte är eller har varit folkbokförda i Sverige.

Hur infördes personnummer i Sverige?

  • Alla personer som folkbokförs i Sverige får ett personnummer som identitetsbeteckning. ... Personnummer infördes 1947, som ett system med födelsetid plus ett tresiffrigt födelsenummer. År 1967 gjordes en ändring som innebar att man införde en kontrollsiffra som sista siffra i personnumret. Samordningsnummer infördes år 2000.