:

Hur yttrar sig SLE?

Innehållsförteckning:

  1. Hur yttrar sig SLE?
  2. Är SLE en dödlig sjukdom?
  3. Hur länge kan man leva med SLE?
  4. Kan SLE försvinna?
  5. Vilka läkemedel kan utlösa SLE?
  6. Vad är SLE dagen?
  7. Är SLE en autoimmun sjukdom?
  8. Vem får SLE?
  9. Varför får man SLE?
  10. Kan barn få SLE?

Hur yttrar sig SLE?

De allra flesta som har SLE får någon gång ont i lederna. Ledvärken kan sitta i småleder i händer och fötter, eller i stora leder som till exempel knän och axlar. Lederna blir ofta inflammerade. Du märker det genom att en led blir svullen, öm och ibland varm.

Är SLE en dödlig sjukdom?

I Sverige har ungefär en halv promille sjukdomen. Omkring 90 procent av SLE-patienterna är kvinnor. SLE var förr en farlig sjukdom med hög dödlighet, men för cirka 50 år sedan började behandlingen förbättras, och tidigare fruktade komplikationer som nefrit kunde bättre bemästras.

Hur länge kan man leva med SLE?

Den som har SLE bör undvika solljus och solarier och alltid tänka på att använda solskydd under sommaren. Rökning bör undvikas. SLE går i skov och perioderna mellan sjukdagarna kan patienten känna sig helt frisk. Många lever därför ett normalt liv med sin sjukdom.

Kan SLE försvinna?

Idag finns ingen medicinsk behandling som kan bota SLE, men de allra flesta barn med SLE har god symtomlindrande effekt av behandlingen. Behandlingen syftar till att lindra de symtom som uppträder och för att förebygga de komplikationer såsom bestående skador i kroppens olika vävnader och inre organ.

Vilka läkemedel kan utlösa SLE?

Vissa läkemedel är viktigt att undvika. Bland annat har man sett att behandling med östrogen, särskilt i form av p-piller, kan förvärra sjukdomen.

Vad är SLE dagen?

Det är en förening under Reumatikerförbundet som ska arbeta för att sammanföra människor och samtidigt informera om SLE till allmänheten. Den internationella SLE-dagen (engelska: World Lupus Day) är den 10 maj.

Är SLE en autoimmun sjukdom?

SLE är en autoimmun sjukdom där immunförsvaret tagit fel och angriper den egna organismen. Sjukdomssymptomen kan uppträda nästan överallt i kroppen. I Finland har ett par tusen insjuknat i SLE. Majoriteten av de insjuknade är kvinnor.

Vem får SLE?

Vem drabbas Det är främst kvinnor som drabbas av SLE, 80-90 % är kvinnor. Vanligast är att man insjuknar i relativt unga år, före klimakteriet, men det finns också de som drabbas redan som barn eller senare i livet. I Sverige lever mellan människor med SLE.

Varför får man SLE?

Sjukdomsorsaken är okänd. Hormonella faktorer kan öka benägenheten för sjukdomen, eftersom SLE uppträder mest hos kvinnor i fertil ålder. En viss ärftlig benägenhet för sjukdomen tycks finnas. Vissa läkemedel (hydralazin, prokainamid), eventuellt även andra kemikalier och solens UV-strålning ökar risken för sjukdomen.

Kan barn få SLE?

Barn insjuknar sällan i SLE före 5 års ålder och sjukdomen är ovanlig före ungdomsåren. SLE som startar före 18 års ålder benämns pediatrisk SLE eller juvenil SLE (pediatrisk SLE) SLE drabbar huvudsakligen kvinnor i barnafödande ålder (15 till 45 år).