:

Har man rätt till sjuklön utan kollektivavtal?

Innehållsförteckning:

  1. Har man rätt till sjuklön utan kollektivavtal?
  2. Vad händer om ett företag inte har kollektivavtal?
  3. Varför vill företag inte ha kollektivavtal?
  4. Kan facket hjälpa mig utan kollektivavtal?
  5. När har man rätt till sjuklön?
  6. Har sommarjobbare rätt till sjuklön?
  7. Måste ett företag ha kollektivavtal?
  8. Kan man ha ITP utan kollektivavtal?
  9. Måste alla företag ha kollektivavtal?
  10. Måste man ha ett kollektivavtal?
  11. Vad krävs för att få rätt till sjuklön?
  12. Hur lång tid får du sjuklön från arbetsgivaren?
  13. Vad gäller den anställdes rätt till sjuklön?
  14. Kan du få ersättning via kollektivavtal?

Har man rätt till sjuklön utan kollektivavtal?

Sjuklönelagen ger rätt till sjuklön de första två veckornas sjukfrånvaro. Första dagen är dock en karensdag och ger ingen lön. Sjuklön från sjukdag 15 och framåt förutsätter att det finns kollektivavtal som reglerar detta. Utan kollektivavtal utges enbart sjukpenning från Försäkringskassan från sjukdag 15 och framåt.

Vad händer om ett företag inte har kollektivavtal?

Generellt gäller att om kollektivavtal saknas ska de förmåner som kan aktualiseras regleras i anställningsavtalet för att du ska ha rätt till dem. Observera att ensidiga utfästelser av arbetsgivaren kan dras tillbaka utan att personalen tillfrågas (exempelvis kan policy-dokument ändras ensamt av arbetsgivaren).

Varför vill företag inte ha kollektivavtal?

Att företag väljer att inte ha kollektivavtal beror inte på att man vill ge sämre villkor till sina anställda. Det handlar istället om att kollektivavtalen ofta saknar tillräcklig flexibilitet. Avtalen är framförhandlade med de stora företagens situation som utgångspunkt.

Kan facket hjälpa mig utan kollektivavtal?

Om du är medlem, men jobbar på ett företag utan kollektivavtal, gäller: Du omfattas enbart av förhandlingsstöd, rättshjälp och fackets försäkringar.

När har man rätt till sjuklön?

Den som är anställd tillsvidare eller ska vara anställd i mer än en månad kan få sjuklön från den första dagen hen är anställd. Den som ska vara anställd i kortare tid än en månad kan få sjuklön när hen har arbetat i minst 14 dagar. ... Detta gäller oavsett om den nya anställningen ingås hos samma eller en ny arbetsgivare.

Har sommarjobbare rätt till sjuklön?

Om man blir sjuk under sommarjobbet ska man ringa arbetsgivaren. Varar anställningen minst en månad har man rätt till sjuklön. ... Är anställningen kortare än en månad har man rätt till sjuklön när anställningen varat i 14 kalenderdagar.

Måste ett företag ha kollektivavtal?

Det finns inga lagkrav på att ha kollektivavtal. Men om du har utomstående anställda kan facket vidta s.k. stridsåtgärder, t. ex. ta ut personal i strejk, för att få dig att teckna kollektivavtal.

Kan man ha ITP utan kollektivavtal?

Tjänstepensionen ITP är den kollektivavtalade tjänstepensionen för privatanställda tjänstemän. För att teckna ITP för ert företag måste ni alltså först ha ett kollektivavtal. Antingen blir ni medlemmar i en medlemsorganisation inom Svenskt Näringsliv Länk till annan webbplats.

Måste alla företag ha kollektivavtal?

Det är frivilligt att teckna kollektivavtal. Du som arbetsgivare måste dock förhandla om att teckna kollektivavtal eller hängavtal om en facklig organisation begär det.

Måste man ha ett kollektivavtal?

Det är frivilligt att teckna kollektivavtal. Du som arbetsgivare måste dock förhandla om att teckna kollektivavtal eller hängavtal om en facklig organisation begär det.

Vad krävs för att få rätt till sjuklön?

  • Sjukanmälan. För att den anställde ska ha rätt till sjuklön krävs en sjukanmälan. Arbetsgivaren är inte skyldig att betala sjuklön för de dagar som gått innan sjukanmälan skett. ... Du har även möjlighet att få ett uttalande från Försäkringskassans läkare.

Hur lång tid får du sjuklön från arbetsgivaren?

  • Sjukdom kortare tid. Från arbetsgivaren får du lagstadgad sjuklön de första 14 dagarna, förutom ett karensavdrag som motsvarar 20 % av den genomsnittliga veckoarbetstiden. Efter karenstiden till och med dag 14 i sjukperioden betalar din arbetsgivare en sjuklön som är 80 procent av lönen, oavsett vad du tjänar.

Vad gäller den anställdes rätt till sjuklön?

  • Den anställdes rätt till sjuklön gäller från och med första dagen för anställningen. ... Det händer att arbetsgivare upplever att en anställd missbrukar sin möjlighet till sjuklön. Du har rätt att bedöma den anställdes arbetsförmåga.

Kan du få ersättning via kollektivavtal?

  • Utöver ersättning via de lagstadgade försäkringarna kan du få ersättning om din arbetsgivare har kollektivavtal. Är du sjuk i mer än tre månader består ersättningen av sjukpenning som är ungefär 80 procent av lönen upp till 8 prisbasbelopp.