:

Vilka kan bli statsminister?

Innehållsförteckning:

  1. Vilka kan bli statsminister?
  2. När tillträder Magdalena Andersson som statsminister?
  3. Vem var Sveriges första statsminister?
  4. Hur många mandat krävs för majoritet i riksdagen?
  5. Vem är Sveriges statsminister 2020?
  6. Vem har suttit längst som statsminister?
  7. Vem blir vice statsminister 2021?
  8. Vem är Magdalena Anderssons make?
  9. Vem var först både finansminister och utrikesminister och valdes tre gånger till statsminister?

Vilka kan bli statsminister?

Ett statsråd (inklusive statsminister) måste vara svensk medborgare och får inte ha uppdrag eller utöva verksamhet som kan rubba dennes förtroende.

När tillträder Magdalena Andersson som statsminister?

I en ny omröstning den 29 november valdes hon åter till statsminister, nu för en socialdemokratisk minoritetsregering. Hennes regering tillträdde 30 november 2021, efter att statschefen lett en skifteskonselj tillsammans med talmannen, den tillträdande statsministern och blivande statsråden.

Vem var Sveriges första statsminister?

Den förste statsministern var Louis de Geer . Han var mannen bakom represen- tationsreformen när den gamla ståndsriksdagen ersattes av tvåkammarriksdagen. Så länge 1809 års regeringsform gällde var det kungen som utsåg statsministern.

Hur många mandat krävs för majoritet i riksdagen?

Då öppnar det några veckor senare. För att ett parti ska få plats i riksdagen krävs minst fyra procent av rösterna vid ett allmänt val eller tolv procent av rösterna i någon valkrets (inget parti har dock någonsin vunnit riksdagsrepresentation genom tolvprocentsregeln). Mandaten fördelas enligt jämkade uddatalsmetoden.

Vem är Sveriges statsminister 2020?

Stefan Löfven Stefan Löfven - Regeringen.se.

Vem har suttit längst som statsminister?

Med 23 år på posten som svensk statsminister är Tage Erlander den regeringschef bland alla världens parlamentariska demokratier, som i oavbruten följd suttit längst på sin post. Erlander var ledamot av Sveriges riksdag i andra kammaren.

Vem blir vice statsminister 2021?

Isabella Lövin (MP) – 5 februari 2021. Per Bolund (MP) 5 februari 2021 – 30 november 2021.

Vem är Magdalena Anderssons make?

Richard FribergMagdalena Andersson / Man (från 1997)Richard Hans Christian Friberg, född i Askims församling i Göteborg, är en svensk ekonom och professor i nationalekonomi vid Handelshögskolan i Stockholm. Han är make till Sveriges statsminister Magdalena Andersson. Wikipedia

Vem var först både finansminister och utrikesminister och valdes tre gånger till statsminister?

I Arvid Lindmans regering var han utrikesminister. Rickard Sandler () folkhögskollärare som efterträdde Hjalmar Branting som statsminister när han avgick på grund av hälsoskäl 1925. Sandler hade varit finansminister i Brantings första regering och handelsminister i hans tredje.