:

Varför finns det särskilda regler för TV reklam?

Innehållsförteckning:

  1. Varför finns det särskilda regler för TV reklam?
  2. Vilka regler gäller kring reklam?
  3. Hur blir man av med reklam i brevlådan?
  4. Får reklam trots ej reklam tack?
  5. Vilka åldersgränser gäller för marknadsföring till barn?
  6. Hur mycket reklam får visas per timme?

Varför finns det särskilda regler för TV reklam?

Även radio och tv anses vara särskilt påträngande medier. Därför finns ett förbud i radio- och tv-lagen mot att genom reklam syfta till att fånga uppmärksamhet hos barn under tolv år. Även vissa varor, såsom alkohol, är särskilt reglerade.

Vilka regler gäller kring reklam?

Det är förbjudet för företag som du inte har varit kund hos att skicka reklam via mejl eller sms som du inte har beställt. Trakasserier, våld och hot är alltid förbjudet i marknadsföring. Ord som ”billigast”, ”bäst”, ”gratis” och ”rea” får inte användas hur som helst.

Hur blir man av med reklam i brevlådan?

För att slippa adresserad reklam med vanlig post ska du registrera dig hos NIX adresserat. Ditt personnummer kopplas direkt till din folkbokföringsadress. Du kan även kontakta Statens personadressregister (SPAR) och begära att få en spärr mot direktreklam.

Får reklam trots ej reklam tack?

Sen om det är direkt addresserad reklam (ditt för- och efternamn) så ska man ändå dela ut den, trots "Ingen reklam, tack" skylt. Men gör så här, ring till det företaget som delat ut reklamen (står oftast någonstans på brevet) och säg "Hej, jag heter si och så och bor här och här och vill aldrig mer ha reklam av er."

Vilka åldersgränser gäller för marknadsföring till barn?

Du får inte rikta direkta köpuppmaningar till barn under 18 år. Det gäller i alla typer av medier. Du får inte heller uppmana ett barn att övertala sina föräldrar eller andra vuxna att köpa något åt barnet.

Hur mycket reklam får visas per timme?

Annonser får sändas högst åtta minuter under en timme mellan hela klockslag. I TV- sändning mellan klockan 19.00 och 24.00 får denna tid utsträckas till högst tio minuter. Om sändningstiden inte omfattar en timme mellan hela klockslag får annonser sändas under högst tio procent av den tiden.